TASZ: a PSZÁF titkolózásához asszisztál a bíróság

Továbbra sem kell elárulnia a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), hogy milyen szakmai érvek alapján döntött 2008 novemberében a nyílt végű befektetési alapok felfüggesztéséről. A PSZÁF döntése után a bankok szerződéseket módosítottak, a lakossági befektetők így hosszú ideig nem férhettek a pénzükhöz, befektetéseik értéke pedig meredeken zuhanni kezdett. A kisbefektetők így jelentős veszteségeket könyvelhettek el. A bíróság a döntés okait firtató keresetét elutasította – olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet keddi közleményében.

A TASZ szerint a PSZÁF novemberi határozatának indoklását és a döntést megalapozó felméréseket, vizsgálatokat, illetve az ezeket tartalmazó jegyzőkönyveket szerette volna megismerni egy adatigénylő. A PSZÁF azonban munkaanyagnak nyilvánította azokat és megtagadta a közérdekű adatigénylést.

A TASZ szerint a döntés megalapozását szolgáló adatok kizárólag a döntés megszületéséig titkolhatóak, ez pedig megtörtént. A bíróság keddi ítéletében elutasította az adatkérő keresetét, azzal az indokkal, hogy nem nevezte meg, pontosan milyen iratokra kíváncsi. A TASZ szerint irreális, hogy a bíróság azt várja el az egyszerű állampolgártól: az adatigényléskor pontosan nevezze meg a PSZÁF irattárában lévő aktákat.

A PSZÁF képviselője egyébként a tárgyalás előtt mégis átadta a kért iratokat, elismerve ezzel, hogy a kiadás korábbi megtagadása jogszerűtlen volt. Ennek ellenére a Fővárosi Bíróság mégis a felügyeletet hozta ki a per teljes nyerteseként. Az ítélet ellen a TASZ fellebbez – zárul a közlemény.