Tasnádi ügy – vesztegetéssel gyanúsítják az igazságügyi szakértőt

Vesztegetéssel gyanúsította meg szerdán az ügyészség azt az igazságügyi elmeorvosi szakértőt, aki a több bűncselekménnyel is vádolt Tasnádi Péterről a vállalkozó számára kedvező szakvéleményt készített. Gyanúsítják magát Tasnádi Pétert és azt az ügyvédet is, aki közvetített Tasnádi és a szakértő között. Az elmeszakértő ugyanis a gyanú szerint 3 milllió forintot kapott a Tasnádinak kedvező szakvéleményért és ennek alapján enyhítették a férfi egy korábbi büntetését.

Tasnádi Péterről az elmúlt években több elmeszakértői jelentés is készült. A most meggyanúsított szakértő közepesen beszámíthatónak minősítette és emiatt egy perújítási eljárásban 2007 nyarán két és fél évi börtönre enyhítették egy korábbi büntetését a Pest megyei Bíróságon. A vállalkozót ugyanis önbíráskodásért és más bűncselekményekért négy és fél évre ítélték.

Közben 2008 tavaszán a bíróság az Egészségügyi Tudományos Tanács igazságügyi szakértői testületével vizsgáltatta meg újra a férfi elméjét. A testület szerint a Tasnádi Péter agysorvadásáról és beszámíthatatlanságáról szóló korábbi szakértői vélemények megalapozatlanok.

A Tasnádit közepesen beszámíthatónak mondó szakvélemény kapcsán nyomozás is indult, mert előkerült egy feljegyzés – Tasnádi egy levele – amelyben 3 millió forintot kér ismerőseitől a számára kedvező szakvéleményért.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: szerdán összehangolt akcióban házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a vállalkozónál, egyik ügyvédjénél és a korábbi szakvéleményt készítő elmeorvosi szakértőnél.
Mindhármukat vesztegetéssel gyanúsítják. A házkutatásoknál több iratot és adathordozót lefoglaltak.

A gyanú szerint Tasnádi megbízására az ügyvéd megállapodott az elmeszakértővel, hogy 3 millió forintért a megbízójának kedvező szakvéleményt készít. Ezen szakvélemény alapján mérsékelték Tasnádi korábbi büntetését.

Tasnádi Pétert jelenleg bírósági eljárásban is több bűncselekménnyel vádolják. Egyebek mellett azzal, hogy meg akarta öletni volt élettársát és annak új férjét. Emellett sikkasztással is vádolják, mert amíg előző ügyei miatt házi őrizetben volt, állítólag eltüntette szállásadójának 20 millió forintját. Tasnádi összes büntetőügyét egyesítették. Nemrég került ki újra az előzetes letartóztatásból, ahol három évet töltött első fokú ítélet nélkül, ezért a törvények szerint ki kellett engedni.Sporthírek