Tartunk a klímaváltozástól

Tízből 9 felnőtt tapasztalt szokatlan időjárást az elmúlt időszakban, és minden második úgy gondolja, hogy ez veszélyezteti a Föld népességét – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezettek egyharmada szerint a közeljövőben, egyötödük szerint pedig hosszútávon érzékeljük majd a veszélyt. A nők valamivel jobban aggódnak a klímaváltozás miatt, mint a férfiak.

Háromból ketten azt válaszolták a közvéleménykutatók kérdésére, hogy a politikusok nem fektetnek kellő hangsúlyt a környezetvédelemre. Az egyes pártok támogatói eltérően vélekednek ebben a kérdésben: az MSZP szavazóinak egyharmada elégedett a párt környezetvédelmi munkájával, míg ugyanez az arány az MDF-re voksolók között 17%.

A TÁRKI és az Image Factory felmérte azt is, hogy a pártok a 2006-os választási programjuk mekkora hányadát szentelték a témának. Összesítésük szerint az MSZP 2, a FIDESZ 3, az MDF 5, az SZDSZ 6, míg a KDNP 7 százalékát.

Vizsgálták azt is, hogy mennyit foglalkozik a környezetvédelemmel az üzleti világ és a sajtó.
Úgy találták, hogy a hazai élmezőnyt jelentő cégeknek csak 8 százaléka vesz részt valamilyen klímavédelmet célzó kezdeményezésben, illetve fogalmazott meg klímapolitikai stratégiát

Ami a médiát illeti, 2007 első felében ötször annyi sajtómegjelenés foglalkozott az általános felmelegedéssel mint a tavalyi év azonos időszakában, és közel két és félszer annyi, mint tavaly egész évben.Sporthírek