Tartós útburkolati jeleket festenek Budapesten

Új eljárással teszik tartósabbá a balesetveszélyes, jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyeket Budapesten. Ettől az évtől az ilyen zebrákat már csak egy olyan módszerrel lehet felfesteni, amely az eddigi egy év helyett csak 6 év után kopik le. A Fővárosi Önkormányzat ebben az évben 200 millió forintot fordít útburkolati jelek felújítására.

Idén 222 zebrát festenek át Budapesten, ennek csaknem felét az új, úgynevezett hideg plasztik festésmódszerrel. Az új eljárást 4 évvel ezelőtt kezdték tesztelni a fővárosban. Ez a technológia ugyan drágább a hagyományos festésnél, ám jóval tartósabb, hiszen legalább 6 évig jól látható marad. Az újításnak köszönhetően ráadásul negyedóra alatt megszárad, így a járműforgalmat sem akadályozza sokáig.

Az új technológiát Demszky Gábor főpolgármester és Weinek Leonárd zuglói polgármester mutatta be a fővárosi állatkert előtt. A főpolgármester szerint az útburkolati jelek megerősítésével biztonságosabbá válhat a fővárosi közlekedés, ám igazi áttörést csak a közlekedési morál javulása hozhat.

A Fővárosi Önkormányzat idén 200 millió forintot különített el az útburkolati jelek felújítására. Ebből összesen 40 ezer négyzetméternyi útfelületet festenek át. Ennek negyede gyalogátkelőhely. Az új módszerrel újul meg egyebek mellett a Hegyalja, a Hidegkúti és a Jászberényi út, a Roosevelt tér, valamint a Hernád és a Pannónia utca több zebrája is.