Tartják a palóc hagyományt

A Vadvirág Népdalkör fontos szerepet tölt be Járdánháza és környéke életében
A Vadvirág Népdalkör fontos szerepet tölt be Járdánháza és környéke életében
Járdánháza – A Vadvirág Népdalkör feltáró és szervezőmunkájával összefogja a térség településeit.

A népdalkincs és a népi vallásosság sok esetben összefonódik egymással. Az Ózd mellett található településen egy ünnepi búcsú hívta életre az énekes csoportot.

Közösség és sikerélmény

– Szeptemberben van nálunk a templomi búcsú Kisasszony napján. A plébánosunk ötlete volt, hogy élesszük föl a hagyományt és nézzük meg a környező településeken, hogyan tartják az alkalmat. Szentgyörgyön és Arlóban jártunk, majd eldöntöttük, hogy valami olyasmit találunk ki, amit még sehol máshol nem csináltak. Beöltöztünk népviseletbe, kékfestő szoknyába, fehér blúzba és köténybe, így vártuk a szomszéd falvakból érkezőket a saját búcsúnkra. Nagyon szép ünnepi alkalom volt és ha már összejöttünk, kipróbáltuk, hogy tudunk-e együtt énekelni. 2014 decemberében ennek kapcsán alakult meg a népdalkör. Októberben következett a szüreti felvonulás, amikor remekül sikerült bált tartottunk. A táncban felderült a résztvevők lelke és elkezdtünk népdalcsokrokat összeállítani. A következő évben pedig hagyományteremtő céllal elindítottuk az Egy falu, egy nóta kistérségi népdalkör-találkozót, ahová meghívtuk a közeli Borsodszentgyörgy és Borsodnádasd csoportjait és mára Novaj és Tarnalelesz is csatlakozott hozzájuk – osztotta meg Papp Elemérné klubvezető.

Ünnepek a specialitásuk

Az idősek emlékezetére hagyatkoznak, amikor felelevenítik a környék népdalait.

– Minden héten szerdán próbálunk másfél-két órát az általános iskola tantermében, készülünk a különböző felkérésekre, falunapokra. Iskolai szünetben pedig vagy valamelyik tagunknál jövünk össze, vagy az önkormányzattól kapunk helyiséget. Májustól októberig folyamatosan hívnak minket nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén, de Heves megyébe is. Évente összerakunk egy a farsangi és karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műsort és a faluvásárokon is fellépünk. Általában gömöri és palóc népdalokat éneklünk. Pillanatnyilag ötventől nyolcvan éves korosztályig tizenkét hölgy jár a népdalkörbe, mert sajnos tavaly meghalt az egyik énekesünk – osztotta meg a vezető.

A közeljövőben várható, hogy hangszeres kísérettel bővül a kör.

– Elvállaltam, hogy betanítom a népi énekeket a csoportnak, amelyeket az anyatejjel szívtam magamba. Járdánházán nőttem fel és a felelevenített dallamokat gyermekkorom óta éneklem. A népdalkör tagjai számára igyekszünk nemcsak fellépési lehetőséget biztosítani, például a Ködellik a Mátra nevű minősítőn vagy a Palóc gálán, ahol már Nívó-díjat is kaptunk, hanem közösségi élményt is nyújtunk. Próbáinkkal motiváljuk a pacsirta hangú időseket, hogy kimozduljanak otthonról és jobban adjanak magukra. Eddig jórészt a cappella énekeltünk, de most egy citerára szeretnénk pályázni, hogy hangszeres kíséretünk is legyen. Április 27-én és 28-án tartjuk a tizenötödik Egy falu, egy nótát, amire már készítjük a meghívókat – adta tudtul beszélgetőtársunk, Papp Elemérné klubvezető.

Detzky Anna