Tartalékaikat keresik az iskolák

Miskolc – Hol lehet még spórolni? Az igazgatók a napokban erre keresik a választ. Kevesebb lesz a nyugdíjas pedagógus, vagy a takarító?

Még kevesebb pénzből gazdálkodhatnak jövőre az oktatási intézmények Miskolcon, mint az idén. Szendrei Zoltántól, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet (PDSZ) megyei ügyvivőjétől tudjuk, hogy az igazgatók megkapták a jövő évi költségvetési irányelvet, melyből az derül ki, intézménytől függően 6-10 millió forintot kell megtakarítaniuk. Az ügyvivő szerint a dologi kiadásból már nem lehet elvenni, hiszen az így is épp hogy elég, csak a bérek terhére lehet spórolni. Ezúttal valószínűleg nem pedagógusokat bocsátanak majd el, hanem technikai dolgozókat. Ennek egyik módja lenne a tervbe vett egységes ellátó és szolgáltató egység létrehozása, mely központosítaná a gazdasági tevékenységet, a takarítást és a karbantartást az intézményekben. Az érdekvédő szerint ez törvénysértő lépés lenne, mivel a közoktatási törvény pontosan tartalmazza, hogy milyen technikai személyzetnek kell jelen lennie az intézményekben.

Nem lesz brutális

Mint az önkormányzat közoktatási osztályán megtudtuk, az ügyvivő értesüléseinek fele valóban igaz. Dr. Kormos Vilmos főosztályvezető lapunknak elmondta: mivel az oktatási intézmények központi finanszírozása tavaly megváltozott (fejkvóta helyett csoportfinanszírozás) szükség van az ésszerű gazdálkodásra. A város nem minden intézményében lehetett kialakítani az ideális csoportlétszámokat, így kevesebb központi támogatás jut Miskolcnak, mint az elmúlt években. A főosztályvezető 100 milliós nagyságrendben határozta meg azt a pénzt, ami hiányzik. Hangsúlyozta: a közelmúltban tartott megbeszélésen az igazgatók maguk ajánlották föl, hogy megvizsgálják saját költségvetésüket, és megpróbálják megkeresni azokat a tartalékokat, melyek segíthetnének a helyzeten. A javaslatok már érkeznek is, de hogy ezek konkrétan milyenek, azt nem tudtuk meg. Azt azonban igen, hogy az egységes szolgáltató egység terve valóban felmerült, de azt végül az igazgatók elvetették.
– Brutális beavatkozásról nincs szó – tette hozzá a főosztályvezető.

Egy igazgató

Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója:

“Csak bérjellegű kiadásainkon tudunk spórolni. A feladatunk az, hogy megvizsgáljuk, hol lehet csoportbontáson, tanórákon megtakarítani, működhet-e kevesebb technikai dolgozóval az intézmény. A Földes Ferenc Gimnáziumnak 11,5 millió forintot kell megspórolnia a következő évben. Csökkentjük a csoportbontásokat és csökkentjük a nyugdíjas kollégák óraszámát. Egy-egy technikai dolgozó helyett alkalmazhatunk a munkaügyi központ által bértámogatott munkavállalót. Megpróbálunk olyan kompromisszumot kötni, ami által a szakmaiság nem sérül, de megtalálhatjuk az esetleges tartalékokat.”

Letölthető:
A csoportfinanszírozásról [.pdf – 11KB]