Társulás a biztos kezdetért

A Biztos Kezdet elnevezésű program 2004. januárjában indult Vásárosnaményban, valamint hat társult településen: Gemzsén, Gulácson, Lónyán, Nyírmadán, Tiszaadonyban, illetve idén augusztustus Beregdarócon. A Biztos Kezdet programról további részletes információk [.doc – 33KB]

A program az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával valósul meg.

A programot hazánkban modellkísérletként vezették be a gyermekjóléti alapellátások, és a gyermekvédelmi szakellátások fejlesztésére – tájékoztatott Koncz Edina programkoordinátor, akitől megtudtuk még: Vásárosnamény Ózd, Csurgó, Budapest-Józsefváros után csatlakozott a programhoz, s ma már Győr és Katymár is a kísérlet tagja.

A program céljai

Elsődleges célunk a gyermekszegénység következményeinek megelőzése, azaz az úgynevezett deprivációs (a jótól való megfosztottság) ciklus megtörése – fogalmazott a programkoordinátor. – Ennek érdekében a térségünkben élő rászoruló gyermekeknek közösségi támogatást nyújtunk, segítjük a helyi szükségletekre épülő ágazatközi és civil együttműködés kialakítását és működtetését, a gyermekek egészségügyi és szociális gondozását, napközbeni ellátásukat, valamint részt veszünk a családgondozásban. Kiemelten kezeljük azokat a családokat, akik óvodáskorú, illetve kisebb gyermek(ek)et nevelnek. Fontos az érzelmi és magatartásbeli nehézségekkel küzdő gyermekek időben való támogatása. Célunk azon gyermekek számának csökkentése, akik egy éven belül újra bekerülnek a gyermekvédelmi rendszerbe, illetve akik esetében beszéd- és nyelvi problémáik miatt 4 éves korukra szakember beavatkozására van szükség.

Konkrét segítség

A programban részt vevő települések szétszórtan helyezkednek el egymástól. Mindenhol külön – de helyi szakemberekből alakult – teamek dolgoznak. A csoportok azonban folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot. A napokban Gemzse adott otthont megbeszélésüknek. Az eszmecserén részt vett Szomor Éva, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium munkatársa, a program irányítója. A modellkísérletben részt vevő szakemberek nemrég Kunbábonyban tartottak találkozót. A tréning témája az értékelőrendszer kialakítása volt, amely a településeken folyó munkát segíti majd. Néhány szó arról, milyen konkrét segítséget nyújtunk. A Biztos Kezdet Klubban játszóház, nyelvi és kommunikációs fejlesztés, közösségi programok szervezése, információnyújtás, tanácsadás, jogi segítségnyújtás, speciális szükségleteket igénylő gyermekek korai azonosítása, baba-mama klub, fiatal szülők támogatása a gyermekgondozásában, egészségügyi tanácsadás, segítségnyújtás a munkaerőpiacra történő visszajutáshoz, adományok gyűjtése.

– Kovács Bertalan –