Társadalmi vitára bocsátották a Lelki Egészség Országos Program tervezetét

Az öngyilkosságok és a depresszió visszaszorítását, valamint a fiatalok és az idősek lelki egészségének megőrzését említette Székely Tamás a készülő Lelki Egészség Országos Program fő céljai között a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az egészségügyi miniszter elmondta: a tervezetet pénteken társadalmi vitára bocsátották. Az egyeztetésben 30 szakmai, civil- és érdekvédelmi szervezet vesz részt egy hónapon át, de az legop@eum.hu internetes címen várják mások javaslatát is.

A Lelki Egészség Országos Program a szakmai szervek kérésére került be a Biztonság és Partnerség programba, már olvasható a szaktárca honlapján. Az öngyilkosság, illetve a fiatal- és időskorban előforduló lelki problémák megelőzésén túl a program nagy hangsúlyt fektetne a munkahelyi egészségre, a pszichiátriai betegek diszkriminálása elleni küzdelemre, és egy preventív célú alkoholpolitikai stratégia is a tervek között szerepel.

A kormány mindezek érdekében továbbfejlesztené a munkahelyi, iskolai, lakóhelyi mentális egészségfejlesztő szolgáltatásokat, az ezzel kapcsolatos tananyagokat, a pszichiáter-, valamint a rezidensképzést. Támogatnák a lelki egészséggel foglalkozó szakemberek képzését, közösségi alapúvá alakítanák a rehabilitációs rendszert, illetve megerősítenék az iskolai és más ifjúsági prevenciós programokat is.

A hazai pszichiátriai ellátást érintő, negatív hangú WHO-kritika kapcsán Székely Tamás elmondta: igaz ugyan, hogy a struktúraváltás után 33-ról 28 ezerre csökkent az aktív pszichiátriai ágyak száma, a krónikus férőhelyek száma azonban nőtt, a járóbeteg-szakellátásba pedig 25 százalékkal többen kapcsolódtak be. Székely Tamás hangsúlyozta: a jelenlegi kapacitás elég ahhoz, hogy az összes esetet ellássák, vagyis “egy pszichiátriai beteg sem kerül az utcára”.