Társadalmi-gazdasági kérdésekrõl vitázott Bokros Lajos és Ungár Klára

A többi között a nyugdíjrendszerrõl, a munkahelyteremtésrõl és az egészségügyrõl vitatkozott nyilvánosan Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnökségi tagja és Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten. A két politikus egyetértett a romaintegrációban és a munkahelyek számának növelésében, a szociális és egészségügyi finanszírozás kérdésében viszont más-más programot támogatnának. A párbeszédet egyébként Ungár Klára kezdeményezte, hogy megtudja, Bokros Lajos komolyan gondolta-e programjának egyes elemeit.

Bokros Lajos elsõsorban az oktatás színvonalának növelését, a munka becsületének helyreállítását és az álláshelyek ösztönzését hangsúlyozta. Elmondta, hogy a segélybõl élõknek biztosítani kell a tisztességes megélhetést, de a kapható pénzösszeg nem mehet a munkavállalás rovására. A politikus szerint 10 éven belül nem fog összeomlani a nyugdíjrendszer, de meg kell kezdeni a rendszer reformjával kapcsolatos vitákat. Problémaként említette, hogy nincs tömegével képzett munkaerõ és rugalmatlan az álláspiac. Az egészségbiztosítási kassza hiányára a tételes egészségügyi hozzájárulást nevezte megoldásnak, vagyis azt, hogy az idõsek is fizessenek valamennyit a saját kezeléseik után, mert az egyre fogyó népesség és a kevés munkavállaló egyre kevésbé tudja eltartani a rendszer.

Utóbbi ponttal egyáltalán nem értett egyet Ungár Klára, aki elmondta, a központi költségvetés éppen azért fizeti a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a gyerekek társadalombiztosítását, hogy ne a most aktívaknak kelljen. A politikus a foglalkoztatás bõvítéséhez fontos lépésnek tartja az adó- és járulékcsökkentést, de önmagában nem tartja elegendõnek. A romák integrációja kapcsán fontosnak tartotta az együttmûködést, valamint a pozitív diszkriminációt a munkaerõpiacon.