Társ nélkül fizikai képtelenség

Debrecen – A mai fiatalok sokszor nem tudják, hova tartoznak. Én mindig arra tanítottam az enyéimet, hogy olyan foglalkozást válasszanak, amit szeretnek, és sose legyen nyűg, ha csinálni kell.

Róla nevezték el a No. (5694)3051 P-1 kisbolygót. Berényi Dénes a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Állami díjas, az Atommagkutató Intézet nyugalmazott igazgatója, a debreceni és az ungvári egyetem díszdoktora, Debrecen díszpolgára. Életét munkájának szentelte, és eredményeivel nem csak magának, hanem a nemzetnek is elismerést szerzett. Mindez önmagában is egész embert kíván, pedig két gyermek nőtt fel mellette, akik legalább annyi szeretetben nevelkedtek, mintha édesapjuk mindvégig a közelükben lett volna. Ez persze egyedül túl nagy falat lenne.
– Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek – pedig ő is elkötelezett ember, ideg- és elmegyógyász –, aki kitart mellettem, immáron ötven éve, annak ellenére, hogy az időm nagy részét a munkám tölti ki. Ő állta itthon a sarat, édesanyjával együtt, amíg én külföldön dolgoztam. Két gyermekünk született, akik tíz unokával ajándékoztak meg bennünket. Ez egyfajta bizonyítvány is nekünk, hisz annak van sok gyereke, aki szereti az életet. Nagy boldogság minden ünnep, amiből szinte minden hétvégére jut egy. Van, hogy húszan ülünk egy asztalnál, de a legkisebb létszám is 16. Az ekkora családban állandó élet van. Kezdetben nem voltam hozzászokva ehhez, mert nekem nincs testvérem, de mára el sem tudnám képzelni az életem s családom nélkül, és nagyon jól érzem magam ennyi fiatal közt.
Beszélgetés közben külön örömét fejezte ki, hogy nem csak a gyermekei, hanem az unokái is keresztény szellemiségben nevelkedhetnek. A krisztusi szemlélet az egész emberiség számára csak pozitívum lehet – mondta.
– Az élet nem véletlenek sorozata, az ember nem csupán úszik az árral. Bizalommal van, és mer tervezni az, aki Jézus útján jár. Ez nagyon fontos, mert a korszellem nagy úr, és sajnos az ember is károsul. Fontos lenne, hogy feltétlen higgyünk a becsületben, akár hívők vagyunk, akár nem. A mai fiatalok sokszor nem tudják, hova tartoznak. Én mindig arra tanítottam az enyéimet, hogy olyan foglalkozást válasszanak, amit szeretnek, és sose legyen nyűg, ha csinálni kell.
Még nyugdíjasként is mindig aktív; publikál, konferenciákat szervez, tudományos vitákon vesz részt. Élete során beutazta az egész világot ChilétőlAusztráliáig, de a rengeteg elért eredmény mellett is a munkatársakat tartja a legnagyobb kincsnek.
Csak a „szomszédba”
Felesége sokszor mondogatja neki, hogy megcsalja a fizikával, mert a fizika szó latinban nőnemű. – Kétségtelen, hogy mindvégig rengeteg türelemre volt szüksége hozzám, de boldogok vagyunk, egészségesek, és örülünk minden napnak. Megígértem neki, hogy most már csak a szomszédos országokba járok, így mikor hazaérkeztem Norvégiából, azt mondta: „Nem is tudtam hogy Norvégia szomszéd ország.”
Professzori titulusához méltóan egész élete be volt táblázva, mindig rohant valahova, így öregkorára rendkívül élvezi, hogy ráér villamosozni és sétálni. Mindennap bemegy az intézetbe, és néha pár megállóval később száll le, hogy a parkban sétálhasson vissza.