Tarr Béla még vágja a versenyfilmjét

Tarr Béla A londoni férfi című alkotását meghívták a 60. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. A május 16-án kezdődő filmes seregszemlén a magyar film többek mellett Tarantino, Kusturica és Gus van Sant-alkotásokkal száll versenybe a fesztivál fődíjáért. A rendező ezekben a napokban is a film utómunkálatain dolgozik – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a produkció sajtófőnöke.

A Cannes-i Filmfesztivál különböző szekcióiban minden évben vetítenek magyar alkotásokat. Az elmúlt években díjat kapott Pálffi György, Kocsis Ágnes, Mundruczó Kornél, Antal Nimród és Mészáros Péter. Ugyanakkor a versenyprogramban utoljára 19 éve, 1988-ban szerepelt magyar film, Szabó István Hanussen című munkája.

A 2007-es év áttörést hozott. Tarr Béla A londoni férfi című filmje bekerült a fesztivál versenyprogramjába. A rendező ezekben a napokban is a film utómunkálatain dolgozik, közölte szerkesztőségünkkel Ránki Júlia. A sajtófőnök hozzátette, Tarr Béla csak közvetlenül a májusi elutazása előtt áll a nyilvánosság elé.

A magyar-német-francia koprodukcióban készült A londoni férfi Georges Simenon azonos című regényének filmes adaptációja. A lélektani krimi középpontjában egy éjjeliőr vívódása áll, aki egy gyilkosság tanúja lesz. A film főszerepét Miroslav Krobot cseh színész, filmbéli feleségét a brit Tilda Swinton alakítja. A további szerepekben Derzsi János, Szirtes Ági, Lénárt István látható majd. A forgatókönyvet Tarr Béla állandó alkotótársa Krasznahorkai László írta.