Taroltak az ózdi helytörténészek

Ózd – Az Istvánffy Gyula megyei honismereti gyűjtőpályázatot már negyvenszer írták ki. E jelentős szakmai megmérettetésen évek óta szép sikereket érnek el az ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör tagjai.

Idén sem volt ez másképp. Az elmúlt héten csütörtökön, a megyeháza dísztermében megtartott díjkiosztón a legtöbbször ózdiakat szólítottak ki, amikor a legmagasabb díjak tulajdonosait kérték az elismerések átvételére – tudtuk meg Kocsik László-tól, a kör vezetőségi tagjától.

Az eseményen Kaló Lászlóné, a Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Koncz Ferenc, a BAZ megyei közgyűlésalelnöke üdvözölte a díjkiosztó résztvevőit. Ezt követően dr. habil Veres László, megyei múzeumigazgató ünnepi megemlékezésében az ónodi országgyűlés eseményeit idézte fel, majd kiosztották az Istvánffy Gyula gyűjtőpályázat díjait.

Életmű díjat kapott Molnár Mihály, bánrévei helytörténeti kutató, az ózdi Lajos Árpád Honismereti Kör tagja, aztán az első díjat É. Kovács László gömörszőlősi kutató vehette át. A második díjat ifj. Vass Tibor hozta el, a harmadik díj pedig szintén városunkba került, Bánfalvi László kapta a környékbeli várakról és kastélyokról szóló munkájáért. Könyvjutalmat kapott még az ózdiak közül Döbör Istvánné, Mokri Pál és Lukács Lászlóné.
Ifjúsági kategóriában ugyancsak jók voltunk, második lett Tonhajzer Arabella, harmadik pedig Suba Tímea és Bódán Dalma. Ők mindhárman a József Attila Gimnázium tanulói. Könyvjutalmat kapott Goretity Dániel és Kovács Judit, a gimnázium tanulói, s felkészítő tanáruk Tuza Ottó, a gimnázium igazgatója. Továbbá könyv-és pénzjutalommal ismerték el Tuzáné Mák Zsuzsa pedagógus felkészítő munkáját is.

A Marjalaki Kis Lajos megyei történelmi verseny díjait – ahol az Anjou királyok korát kellett feldolgozni – ugyancsak ekkor osztották ki. Gimnazistáink itt ugyancsak szépen szerepeltek, s felkészítő tanárukat, Sáfrány Irmát is díjazták.
A díjkiosztó ünnepség után került sor a megyei honismereti egyesület tisztújító közgyűlésére, melyen Kaló Lászlóné elnök benyújtotta lemondását. A helyére Hadobás Pál edelényi helytörténészt választották, de a 11 tagú vezetőségbe bekerült Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője is.