Tarolt "A folyónál" a pécsi Moveast Fesztiválon

Négyből három díjat is átvehetett Eva Neymann ukrán filmes a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál hétfő este megrendezett gálaestjén. A folyónál című film megkapta a fesztivál fődíját, a FIPRESCI, vagyis a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének az elismerését, valamint a FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) díját is. A diákzsűri Lukasz Palkowski lengyel rendező alkotását ítélte a legjobbnak, aki Rezervátum című filmjéért kapta meg az elismerést.

Tizennégy ország részvételével rendezték meg idén Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált október 7-e és 14-e között. A fesztiválra beérkezett 34 filmből, a versenyprogramban 12 film szerepelt – köztük két magyar alkotás – Faur Anna: Lányok, és Gigor Attila: A nyomozó című munkája.

A fődíjat egy ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítélte oda, amelynek tagjai voltak: Phillip Bergson, filmkritikus, Jasmin Durakovic, rendező, forgatókönyvíró, producer, Fred Kelemen, operatőr, rendező, forgatókönyvíró, Muhi András, producer és Kira Muratova, rendező, forgatókönyvíró.

A fesztivál fődíját, az Arany Benjámin elismerést, és az ezzel járó 10 ezer eurós csekket Eva Neymann vehette át. A zsűri indoklásában kiemelte: “a díjnyertes film szeszélyes karaktereit bájosan ábrázolja, egyfajta körhintába helyezve őket, akik álmaik és illúzióik rabjai”. Az ukrán filmes részesült a FIPRESCI, vagyis a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének az elismerésében, valamint a FICC (Nemzetközi Filmklub Szövetség) Don Quijote díjában is.

Az ötfős nemzetközi zsűri említésben részesítette, a macedón rendező Igor Ivanov: Felfordulva című alkotását. A magyarországi filmfesztiválon első ízben résztvevő Nemzetközi Filmklub Szövetség háromtagú delegációja pedig külön említésben részesítette Gigor Attila A nyomozó című munkáját. A szintén háromfős diákzsűri a lengyel filmes Lukasz Palkowski: Rezervátum című filmjét tartotta a fesztivál legjobbjának.

A versenyprogramban olyan elsőfilmes rendezők alkotásai vesznek részt, amelyek 2007-ben készültek. A celluloid szalagra készült 35mm-es nagyjátékfilmeket, angol és magyar feliratos kópiákon mutatták be.

A fesztivál hivatalosan kedden ér véget a díjnyertes filmek vetítésével. Délután öt órakor A nyomozót, este hétkor pedig Eva Neymann fődíjas alkotását láthatják a nézők.Sporthírek