Tarlós: Törvénysértő döntés a Margit kórházról

Jogszabálysértőnek tartja Tarlós István, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a Margit kórház működésére vonatkozó javaslatot, mely szerint megszűnnének a sebészeti és a szülészeti- nőgyógyászati ágyak az intézményben. Egy minisztériumi rendelet alapján ugyanis kórház sebészet nélkül nem működhet tovább, így a politikus szerint az is kétséges, hogy az ÁNTSZ egyáltalán engedélyezi-e majd a működést. A fővárosi politikus szerint a Margit kórházzal kapcsolatos döntés szabályos bűncselekmény erkölcsi vonatkozásban.

Tarlós István kifogásolta azt is, hogy a döntés miatt az intézmény ellátási körzetébe tartozó 450 ezer lehetséges páciensnek a János kórházba kellene mennie, ahol viszont csak 50 ágy van a szülészeti – nőgyógyászati osztályon.

Tarlós István szerdai ajtótájékoztatóján azt mondta, hogy végső esetben akár bírósághoz is fordulnak a Margit kórház sebészeti és szülészeti osztályainak megtartásáért.

Csókay András, szombathelyi Markusovszky Kórház idegsebészeti osztályának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az egészségügyi reform legnagyobb hibája az, hogy nem ember központú. Csókay szerint a magyar egészségügy a meghozott döntések nyomán lassan katasztrófa medicina kezdődik, amikor a legsúlyosabb betegeket azért nem látják el, mert túl nagy kapacitást vonna el, és szinte csak a középsúlyos esetekkel foglalkoznak, mert a nem sürgős eseteket is halogatják.