Tarlós: Demszky nem liberális politikus

Az ellenzéki képviselők nem vesznek részt a fővárosi tulajdonú közszolgálató cégek új vezetőinek megválasztásában, hisz a jelöltek többségét nem is ismerik. Demszky Gábor és csapata önkényesen, pályáztatás nélkül dönt arról, hogy kik kapják az állásokat, ezért a főpolgármester nem mondhatja magáról, hogy Budapest liberális város, ő pedig demokratikus vezető – jelentette ki Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakció elnöke szerdán. A főpolgármester szerint hozzáértő embereket válaszottak a posztokra.

Lapinformációk szerint a főváros több mint 50 közszolgálató cégbe akar új tisztségviselőket delegálni; ezekért a pozíciókért nemcsak az MSZP-SZDSZ koalíción, hanem a pártokon belül is nagy a harc.

Tarlós szerint a koalíció már megegyezett a személyekről, de titkolózik az ellenzék előtt. A főváros gazdasági bizottsága szerdán dönt a kinevezésekről, de a Fidesz-KDNP tagjai meg sem kapták az életrajzokat; gyakorlatilag azt sem tudni, pontosan hány cégbe és kiket delegálnak majd – hangsúlyozta a frakcióvezető. Mivel a kormánypártok “kényelmes többségben” vannak, az ellenzék egyáltalán nem kíván részt venni a szavazásnak nevezett “cirkuszban” – fogalmazott Tarlós. A BKV vezérigazgatójának kinevezése után Ikvai-Szabó Imre, liberális főpolgármester-helyettes megígérte, hogy pályáztatás nélkül többé nem neveznek ki senkit, de úgy látszik, a liberálisok ezúttal sem tartják a szavukat – tette hozzá.

Demszky Gábor szerint a posztok várományosai felkészült szakemberek, akiket hónapok óta keresnek, és körültekintően választottak ki. A gazdasági bizottság ennek ellenére dönthet úgy, hogy nem támogatja őket; ez esetben pályázatot írnak ki a pozíciókra – tette hozzá.