Tárlatvezetés fogyatékkal élőknek Székesfehérváron

Rendhagyó tárlatvezetésekkel speciális kiállítási napot tartanak a székesfehérvári Városi Képtárban, hétfőn. 120-140 látássérült, siket, mozgássérült és értelmi fogyatékkal élő ember ismerheti meg a “Fél évszázad legszebb magyar virágcsendéletei” kiállítást.

A látássérülteket leíró tárlatvezetés, a siketeket jelnyelv, a mozgássérülteket a közlekedésüket megkönnyítő speciális rámpák, az értelmi fogyatékosokat pedig élményszerű, óvodás korú gyerekeknek megfelelő tárlatvezetés segíti a csendéletek megismerésében.

Az interaktív tárlatvezetésre 8 csoport érkezik, felváltva két tárlatvezető foglalkozik velük.

A programot a Fejér megyei Esélyhónap keretében rendezik, a legfontosabb az élményszerzés, az egymással szembeni kommunikáció – mondta a Független Hírügynökségnek Szűcs Erzsébet Városi Képtár igazgatója. Évente megrendezik a speciális tárlatvezetést. Az idei abban különbözik az eddigiektől, hogy sütöttek virág formájú süteményt, amelyből mindenki kap. Ez külön ajándék, szobrászművész készített hozzá nyolc fajta süteményformát. A tárlatnézés végén megtapinthatják, majd meg is ehetik a vendégek – tette hozzá.

Hetedik éve rendezi meg az Esélyhónapot a fehérvári Esélyek Háza Fejér megyében. Az idén augusztus 29-től, október 15-ig tartanak a rendezvények, több mint 30 programmal.

– Független Hírügynökség –