Tárki: számít a külső?

Minden negyedik magyar elégedett a külsejével – derül ki az Image Factory és a Tárki legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából. A kutatás szerint minden tíz emberből csak egynek elsődleges a külső párválasztáskor, ugyanakkor a karrierje során az emberek egyötödének származott már előnye vagy hátránya külsejéből.

A magyarok 30 százaléka az esetek többségében, míg 11 százalékuk szinte mindig elégedett külsejével, és csak minden ötödik ember tartja ellenségének a tükröt. A férfiak jóval elégedettebbek, mint a nők, ugyanakkor nekik sokkal fontosabb, hogy csinos partnert válasszanak maguknak. Párválasztásnál többnyire egyformán számítanak a külső és belső tulajdonságok, ugyanakkor a kor előrehaladtával inkább a belső kap nagyobb jelentőséget.

A magyarok közül 10-ből hárman ismerték el, hogy irigykedtek már mások külsejére. Ez egyébként többnyire a fővárosiakra igaz, a vidékieket jobban hidegen hagyja a külső. A karrier szempontjából is a budapestieket nézik meg jobban: minden harmadik álláskereső arról számolt be, hogy a külseje befolyásolta a pályafutását.

Bár első ránézésre távol áll a politika a szépségtől, mégis a jó megjelenés a siker kulcsa. Erre példa az is, hogy az 1960-as Nixon – Kennedy vita 70 millió nézője körében a rádióhallgatók között Nixon, míg a tv-nézők között Kennedy állt nyerésre. Az amerikai választók az átlagos testarányokkal rendelkező, szimmetrikus arcú politikusokat kedvelik, míg a román választók éppen a csúnya politikusokban bíznak.

Hatalmas üzlet az Egyesült Államokban a plasztikai műtét is: csak 2007-ben 2000 milliárd forint értékben hajtottak végre különféle beavatkozásokat. Döntő többségben (91%) nők keresték fel a plasztikai sebészeket és általában zsírleszívást, has- és arcplasztikát és mellműtétet kértek. Itthon még mindig luxusnak számít a plasztikai beavatkozás, sőt a magyarok kozmetikumokra is jóval kevesebbet költenek, mint az Unió más országaiban.