Tarka Magyar! – Rendben lezajlott az erőszakellenes demonstráció – ÖSSZEFOGLALÓ

Atrocitás nélkül, békésen zajlott a Tarka Magyar! elnevezésű erőszakellenes demonstráció szombaton délután Budapesten. A résztvevők az Erzsébet téren gyülekeztek, majd onnan az Andrássy úton keresztül sétáltak át a Hősök terére. Az Andrássy út végig le volt zárva és a felvonulás alatt a rendőrök folyamatosan lezárták a környező utcákat is. A kirekesztés és az erőszak elleni demonstrációhoz magánemberként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is csatlakozott. Rendbontás nem volt, a rendőrök két embert állítottak el.

Több tucat civil szervezet együtt kezdte el szervezni az erőszak és a kirekesztés elleni pártfüggetlen demonstrációt. A Tarka Magyar! elnevezésű rendezvény szombaton délután fél négykor kezdődött az Erzsébet téren, már akkor ezrek összegyűltek a kordonnal körülzárt területen. A környéken rengeteg rendőr volt, a téren felállított színpadhoz pedig egyetlen oldalon, a Deák tér felől lehetett bejutni.

A tömeg – nagyjából a tervezett program szerint – négy óra után indult el az Andrássy úton keresztül a Hősök tere felé. A felvonulókat elől és oldalt végig rohamrendőrök kísérték. Az ígéreteknek megfelelően az Andrássy úton nem voltak kordonok, a merőleges utcákat azonban egy-egy sarokkal lejjebb lezárták az egyenruhások. Az Oktogonhoz érve a Nagykörút forgalmát is leállították arra az időre, míg a felvonulók elhaladtak. Amint a tömeg elhagyott egy-egy csomópontot, a rendőrök folyamatosan nyitották meg az utat az autósok előtt.

A Tarka Magyar! felvonulás résztvevői körülbelül egy órás séta után érkeztek a Hősök terére. Ott szintén komoly rendőri erők várták a demonstráción résztvevőket. Itt már csatlakozott magánemberként – testőrök gyűrűjében – Gyurcsány Ferenc is feleségével. A téren lévő több ezer ember a Szépművészeti Múzeum előtt felállított színpadon fellépő zenekar rövid koncertjét hallgatta végig, majd a szervezők felolvasták az erőszak és kirekesztés elleni nyilatkozatot. A program zárásaként mindenki – köztük a miniszterelnök is – magasba emelte a náluk lévő anyagdarabokat és színes esernyőket.

A rendezvény nem sokkal délután hat óra előtt ért véget, a szervezők akkor felszólítottak mindenkit, hogy békésen menjenek haza. Deák Gábor szervező a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy véleményük szerint jobb időben még többen csatlakoztak volna.

A Tarka Magyar! demonstráció közben komolyabb atrocitás nem történt. Mindössze a rendezvény végén néhány ellentüntető jelent meg és mondta el véleményét. A rendőrök is csak két embert állítottak elő: egyiküket azért, mert nem tudta igazolni magát, más valakinél pedig közbiztonságra veszélyes eszközt találtak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szombat esti közleménye emlékeztet, hogy a fővárosi rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés éjfélig még érvényben van. Azaz a rendőrök igazoltathatnak, az emberek ruháit és autóit is átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják.Sporthírek