Tarka Magyar – lezárják az Andrássy útból nyíló utcákat – nincs információ erőszakos csoportokról

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy radikális csoportok meg akarnák zavarni a szombatra a fővárosba tervezett Tarka Magyar nevű, erőszak-ellenes felvonulást. A rendezvény délután négy órakor az Erzsébet téren kezdődik, a résztvevők az Andrássy úton vonulnak a Hősök terére. A rendőrség az Andrássy útba torkolló utcákat a főútvonaltól egy utcasarokkal beljebb, kordonokkal zárja el. Akinek a lezárt részen van dolga, ellenőrzés után beengedik. A változásokról már értesítették az ott lakókat. A szombati rendezvény rendőri biztosításának részleteiről pénteken Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese számolt be.

Bozsó Zoltán elmondta, hogy az Erzsébet térről az Andrássy úton keresztül a Hősök terére vonuló demonstrációt az összefogás az Erőszak ellen civil szerveződés jelentette be. A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, a biztosítás részleteiről egyeztettek a szervezőkkel. Ennek alapján az Andrássy útba torkolló utcákat kordonnal zárják le a főútvonaltól egy utcasarokkal beljebb. A kordonokat lebontják, mikor a területről a demonstrálók tovább vonulnak. Az elzárt részre csak ellenőrzés után léphet be, akinek ott dolga van, de a menethez csak az Erzsébet téren, vagy a Hősök terén lehet csatlakozni.

A lezárt részen található összes családot szórólapokon értesítette a rendőrség a változásokról. Bozsó Zoltán elmondta, hogy az ellenőrzéseket a rendőrök toleránsan és rugalmasan oldják majd meg. Azt, hogy az Erzsébet téren, illetve a Hősök terén ki léphet be a rendezvény területére, a szervezők döntik el, de ha valakit nem akarnak beengedni, akkor kérhetnek rendőri segítséget.

A tüntetéssel kapcsolatban egyébként Tomcat – mint a blogger korábban a Független Hírügynökségnek elmondta – ellentüntetést szervezett, de csütörtökön ezt visszamondta. Ezt pénteken Bozsó Zoltán is megerősítette, azt mondta, hogy a lemondó nyilatkozatot megkapták. A rendezvényt megzavaró csoportokról nincs információ, de a biztosításban nyomozók is részt vesznek, akik azonnal közbelépnek, ha valami gyanúsat tapasztalnak.

Mivel a szeptember 20-i, erőszakba fordult demonstrációk és a tömegoszlatások után a sajtó egy része megkérdőjelezte, hogy rendszeresített eszközöket használnak-e a rohamrendőrök, ezért pénteken a teljes felszerelést bemutatta a Készenléti Rendőrség alosztályvezetője, Csonka Géza. Ennek minden darabja a sisaktól a könnygázgránát-vetőig és a könnygáz hatóanyagáig a rendőrségnél rendszeresített eszköz.

Úgy tudni egyébként, hogy a szombati rendezvényen magánemberként részt vesz Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök is a feleségével, a Független Hírügynökség információi szerint ebben az esetben a miniszterelnök személyét külön védik majd a Köztársasági Őrezred tagjai.