Tarka Magyar! – A rossz idő ellenére is várják a szervezők a felvonulókat

Ha esik, ha fúj megtartják a felvonulást a Tarka Magyar! szervezői a civil kezdeményezés honlapja szerint. Az erőszakellenes megmozdulás keretében a résztvevők szombaton délután fél négykor gyülekeznek az Erzsébet téren, ahonnan a Hősök terére sétálnak át az Andrássy úton keresztül. A rendezvényen magánemberként részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és több szabad demokrata politikus is. Sólyom László köztársasági elnök levélben jelezte, hogy egyetért a demonstráció célkitűzéseivel.

Több tucat civil szervezet együtt kezdte el szervezni az erőszak és a kirekesztés elleni pártfüggetlen demonstrációt – a Tarka Magyar! elnevezésű rendezvény keretében egy békés felvonulásra készülnek. A program szerint szombaton délután fél négykor az Erzsébet téren lesz a gyülekezés, onnan pedig az Andrássy úton keresztül átvonulnak a Hősök terére. Ott végül felolvassák azt a nyilatkozatot, amely értelmében aláírói elutasítják az erőszak és a kirekesztés minden formáját. A szervezők honlapjukon korábban azt írták, hogy százezres tömeget várnak, szombaton pedig azt közölték, hogy ha esik, ha fúj, megtartják a rendezvényt.

Korábban a szélsőséges nézeteiről ismert Tomcat ellendemonstrációt jelentett be, később azonban ezt visszamondta. A Tarka Magyar! szervezői így azt kérték a rendőrségtől, hogy ne legyenek kordonok az Andrássy úton. A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki tájékoztatása szerint az Andrássy úton nem is lesznek fémrácsok, az abba torkolló utcákban azonban egy sarokkal lejjebb már igen. A lezárt területre csak ellenőrzés után engednek be bárkit.

Az összes parlamenti párt vezetője jelezte, hogy csatlakozik a civilek kezdeményezéséhez és aláírja a kirekesztés elleni nyilatkozatot. Az elsők között tette ezt meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A kormányfő egyébként – úgy tudni – magánemberként el is megy a rendezvényre és több szabad demokrata politikus is részt vesz a megmozduláson. Sólyom László köztársasági elnök levélben jelezte, hogy egyetért a demonstráció céljaival.
A megmozduláshoz ezen túl számos közéleti személyiség és ismert szervezet csatlakozott.