Tárgyalnak az elrabolt britekről

Kapcsolatba lépett az etióp kormány azzal a fegyveres csoporttal, amely európaiakat ejtett túszul az afari sivatagban – jelentette be Seyoum Mesfin etióp külügyminiszter szombaton. A politikus szerint a túszok biztonságban vannak. Mesfin reméli, hogy a csoportot mielőbb elengedik. A négy brit, egy francia és nyolc etiópiai március elsején tűnt el az eritreai határövezetben fekvő afari […]

Kapcsolatba lépett az etióp kormány azzal a fegyveres csoporttal, amely európaiakat ejtett túszul az afari sivatagban – jelentette be Seyoum Mesfin etióp külügyminiszter szombaton. A politikus szerint a túszok biztonságban vannak. Mesfin reméli, hogy a csoportot mielőbb elengedik.

A négy brit, egy francia és nyolc etiópiai március elsején tűnt el az eritreai határövezetben fekvő afari sivatagban. A britek az Addisz Abeba-i nagykövetség munkatársai illetve diplomaták rokonai.

Néhány napja megtalálták az eltűnt csoport autóit az etióp Hamedali városa közelében. A terepjárók oldalán lőtt vagy gránátrobbanás okozta sérülések láthatóak. A kocsikban egyebek mellett elhagyott mobiltelefonokat és levetett cipőket is találtak, amiből arra következtetnek, hogy az emberrablók mezítláb gyalogoltatták el foglyaikat a helyszínről.

Meg nem erősített hírek szerint Nagy-Britannia a térségbe küldte az SAS különleges egységét, de egy mentőakció lehetőségét egyelőre a túszok biztonsága érdekében kizárják.

Az afari sivatagban nem ritkák a rablóbandák és felkelő csoportok, ezért a térségbe utazóknak általában fegyveres kíséretet ajánlanak. A turisták körében népszerű természeti jelenségek között sóbányák és működő vulkánok is vannak.