Tárgyalásokról egyeztek meg az északír ellenfelek

Írország – Közvetlen tárgyalásokról egyezett meg a két legnagyobb északír párt vezetője hétfőn.

Az anglikán Unionista Párt vezetője, Ian Paisley tiszteletes és a katolikus Sinn Fein elnöke, Gerry Adams először tárgyalt szemtől szemben, több évtizednyi véres ellenségeskedés után.

A két politikus arról állapodott meg, hogy “rendszeresen egyeztetnek” a következő hetekben, hogy május 8-ra aláírják a végső megállapodást az északír önrendelkezésről. A találkozó után tartott rövid sajtótájékoztatón Paisley úgy fogalmazott, hogy “a két párt vezetősége májusra kidolgozza a közös kormányzás alapelveit” és ez “rendkívüli jelentőségű lesz, hiszen gyermekeink jövőjét alapozzuk meg vele”.

Az unionista politikustól meglehetősen távol, több mint egy méternyire helyet foglaló Gerry Adams ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy “ez a megállapodás valóban egy új korszak nyitánya ezen a szigeten”. A két politikus a nyilvánosság előtt nem fogott kezet egymással.

A március elején tartott északír parlamenti választást az unionisták nyerték, a Sinn Fein előtt. Az unionisták azt akarják, hogy Észak-Írország maradjon az Egyesült Királyság tagja, a katolikus Sinn Fein viszont el akar szakadni Londontól, hogy egyesülhessen Írországgal.

Tony Blair brit kormányfő hétfő délután “történelmi jelentőségű kiegyezésként” ünnepelte Paisley és Adams bejelentését. Blair feltett szándéka, hogy még idén nyár végére tervezett politikai visszavonulása előtt elérje az északír kiegyezést.