Tarcalnak is van már saját „téli” gólyája

Óvatos a tarcali gólya
Óvatos a tarcali gólya - © Fotó: BG
Tarcal – Bodrogkeresztúron már fogalommá vált Fülöp gólya, aki már évek óta nem hagyja el a települést, és minden telet a Bodrog-parti faluban tölti. Most már a hegy túloldalán lévő szomszéd település, Tarcal is elmondhatja magáról, saját gólyával rendelkezik.

Az egyelőre név nélküli szárnyas a Hubay utca bal oldalán lévő egyetlen gólyafészket nézte ki magának téli szálláshelyül. A helyiek szerint december elején érkezett a gólya Tarcalra, mások szerint már november végén is ott volt. A gólya, ha nem a fészkén tartózkodik, akkor a közeli, fanevelésre elkerített területen tartózkodik, vagy a közelben lévő rekultivált egykori szeméttelep közelében tartózkodik. Hétfőn itt sikerült lefényképezni, bár óvatos madárként harminc méternél nem engedett közelebb, ha ezen a körön belül kerültünk, akkor ráérős csapásokkal repült odébb néhány métert.

– Még nem szokta meg az emberek közelségét, akik etetni próbálják – mondja Butta László, Tarcal polgármestere. – Miután nincs legyengülve, a madárvédők sem szállítják el. Mi nem bánjuk, ha vigyáz ránk, de a névadással megvárjuk, hogy tényleg nálunk marad-e. Mindenesetre folyamatosan figyeljük, de szemmel láthatóan jó erőben van és ki fogja bírni a telet.

ÉM-BG