Helyi közélet

2013.02.27. 15:54

Szavazás: Válasszuk meg a Borsodi Hungarikumot!

Olvasóink összegyűjtötték javaslataikat a borsodi hungarikumokra, ezekből állíthatunk fel most rangsort.

Olvasóink összegyűjtötték javaslataikat a borsodi hungarikumokra, ezekből állíthatunk fel most rangsort.Akkor leírtuk, hogy az ötletadó a tavaly hatályba lépett Hungarikum-törvény volt, amely alapján „bármely természetes személy, jogi személy, szervezet, csoport” kezdeményezheti valamely nemzeti érték felvételét a települési, tájegységi, vagy megyei értéktárba. A javaslatokat a Magyar Értéktárban összesítik és rendszerezi majd a Hungarikum Bizottság. Az ebből az értéktárból kiválasztott, hungarikummá minősített értékek lehetnek tagjai a Hungarikumok Gyűjteményének. Az olvasóink által szerkesztőségeinkbe eljuttatott javaslatokat összegeztük és elkészítettük a három megye bő javaslatlistáját.

A következő fordulóban a lapjainkhoz tartozó hírportálokon – tehát a boon.hu-n, a haon.hu-n,  szon.hu-n leadhatják szavazataikat a listára, amelyből megyénként a négy-négy legtöbb voksot kapó hungarikum jelöltet juttatjuk el a bizottsághoz abban a reményben, hogy hamarosan tagjai lehetnek a Hungarikumok Gyűjteményének.

Az online szavazás február 27-én, szerdán indul és két héten át, március 13-ig várjuk voksaikat hírportáljainkon. A szavazások állásáról lapjainkban is rendszeresen tájékoztatjuk olvasóinkat.

 


Az első forduló eredményei:

– Gönci barack és a belőle készülő pálinka 719

– Farkas Martin kalocsai virágos tortája 448

– Szabó Sándorné népi hímzőművész abaúji szőttesek gyűjteménye és zsűrizett munkái 133

– Magyar akácméz 122

– Mályinkai pálinka 100

– Erdőbényei kádártánc 89

– Domaházi néptáncok 88

– Szepsi Laczkó Máté erdőbényei tanító, prédikátor, illetve az általa a világon elsőként elkészített aszúbor 82

– Magyar nóta 49

– Szent Vencel nap megünneplése Tállyán 23

– Komlóska, a hagyományaiban élő közösség 22

– Komlóskai grízes lángos 20 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában