Tarcali a legszebb

Légifelvétel a birtokról
Légifelvétel a birtokról - © Fotó: Erdős József
Tarcal – A Basilicus Borkultúra Központ lett az idei év egyik legszebb szőlőbirtoka.

A Bor és Piac Magazin országos megmérettetésén a tarcali borászat a kisbirtok kategóriában nyerte el a címet. A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat 2012 óta hirdeti meg a magyarországi borászatok között a Bor és Piac magazin. A tavalyi évtől egy helyett három kategóriában pályázhatnak a pincészetek, idén a kisbirtok kategóriában lett első a Basilicus Borkultúra Központ.

– A birtokot 2011-ben hoztuk létre Basa Richárd befektető segítségével. Az elgondolás – amit mintegy tíz éve kigondoltunk – egyik legnagyobb elismerése ez a cím. De a fejlesztés nem marad abba, a kitüntető cím elnyerése tovább ösztönöz bennünket a munkára – emelte ki a díj átadóján Kanczler András.

Legmeghatározóbb

A Basilicus birtokvincellére hozzátette, örül annak, hogy a díj újra a térségbe, annak is az egyik legmeghatározóbb helyére, a Tokaji-hegy lábához került. Szerinte Tarcal óriási értéket képvisel, amit a véghez vitt fejlesztések tovább emelnek. A versenyre a borászatok nevezik be önmagukat, a szavazás pedig az interneten történik. A zsűritagok a legtöbb voksot kapott helyeket személyesen tekintik meg és egy saját szempontrendszer alapján pontozzák azokat.

– Ez egy turisztikai díj, többek között azért is hoztuk létre, hogy a hazai turizmust segítsük. A tarcali pincészetben azt tapasztaltuk, hogy nyugat-európai profizmussal működik és ide bármelyik nemzetközi vendéget jó szívvel hoznánk el – tette hozzá Bozzai Zsófia főszerkesztő.

A Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka elismerés nem először került Hegyaljára. Az első kiíráson a Tokaj-Hétszőlő nyert, azóta pedig a Patrícius Borház, a Béres Szőlőbirtok és Disznőkő is a legszebbnek bizonyult.

ÉM-EJ