Tarafás Imre az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának új alkormányzója

Tarafás Imrét választotta az Európa Tanács (ET) Fejlesztési Bankjának alkormányzójává az ET kormányzói testülete még pénteken – közölte kedden a Pénzügyminisztérium (PM). Tarafás Imrét a pénzügyminiszter kezdeményezésére a Magyar Kormány jelölte erre a tisztségre. A megbízatás öt évre szól. Az új alkormányzó a közép- és délkelet-európai célcsoport országaiért felelős.

A tisztség betöltésére a bank 2006. decemberében írt ki pályázatot, a posztra Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Románia, Bulgária és Magyarország jelölt szakembert.

Tarafás Imre jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora. Korábban, 1988 és 1993 között a Magyar Nemzeti Bank első alelnökeként dolgozott, 1996-tól a Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet elnöke lett. Töltött már befelelős tisztséget nemzetközi pénzügyi intézményben is, 2002-től 2005-ig az EBRD igazgatóságában képviselte Magyarországot.

Magyarország 1998 óta tagja a Fejlesztési Banknak (Council of Europe Development Bank), amely 39 európai országot tömörít. A bank fontos szerepet tölt be Európa társadalmi kohéziójának erősítésében. A nemzetközi pénzintézet alapvetően a szociális kohézió erősítését, a környezetmenedzsmentet, valamint a humán erőforrások fejlesztését szolgáló beruházásokat támogatja kedvező feltételű hitelekkel és technikai segítségnyújtással.

A bank eddig Magyarországnak több mint 1 milliárd euro hitelt hagyott jóvá, és ennek kétharmadát már felhasználták. A Magyarországra kihelyezett hitelek harmada a tiszai árvízvédelmi rendszerek fejlesztéseit finanszírozza. A munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások támogatását több mint 300 millió euró, a vidék- és városfejlesztés, valamint a szociális lakásépítés céljait további mintegy 350 millió euró összegű hitel szolgálja – közölte a PM.