Táppénz 2017-ben: te tudod, hogy mikor vagy jogosult?

Akt.:
Cvonline.hu
Cvonline.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Bármikor előfordulhat velünk, hogy önmagunk vagy gyermekünk egészségügyi problémái miatt, rövidebb vagy hosszabb időre nem tudunk eleget tenni munkavállalói kötelezettségeinknek. Sokan nem tudják, hogy mi a betegszabadság és táppénz közötti különbség, pedig juttatásban is van némi eltérés a kettő között.

A Munka törvénykönyvének szabályozása alapján 15 munkanap áll rendelkezésünkre egy évben arra, hogy betegszabadságot vegyünk ki.

Ha ezeket elhasználtuk, amire több részletben is lehetőségünk van, akkor vehetjük igénybe a táppénzt. A táppénz juttatása három feltételhez van kötve: fennálló biztosítási jogviszony, fizetett egészségbiztosítási járulék és orvos által igazolt keresőképtelenség.

A juttatás összege

A táppénz összegének megállapításakor több szempontot is figyelembe kell venni. Elsősorban az a jövedelem határozza meg, amelyet a munkaképtelenség előtti időszakban a biztosított kapott. A megállapított táppénz összege a biztosításban töltött időtől és az esetleges kórházi ápolás költéségétől is függően, a napi átlagkereset 60%-a vagy 50%-a lehet, míg a betegszabadság ideje alatt a jövedelmünk 70%-ra vagyunk jogosultak.

Kattints ide a folytatáshoz!