A futballhoz – sokszor – humor is kell

Bodnár József
Bodnár József - © Fotó: ÉM
Parasznya – A Parasznyai Sport­egyesület csapatának edzője minden héten emlékezetes nyilatkozatot ad.

A megyei II. osztályú fordulókat követően Bodnár József „gyöngyszemeket” mond. Az elmúlt hétvégén az Északi csoport 9. fordulója keretében a parasznyaiak 7-2-re győztek Dédes­tapolcsányban, a tréner pedig szállította a tőle megszokott mondatokat: „Mondták már rám, hogy gyorsan élek, hogy olthatatlan tűzben égek, de ezt a csapatot csak így lehet motiválni. Majd ha szövetségi kapitány leszek, nyugodtan maradok, mint nyúl a hurokban.”

Ez van, mi a végeken a magunk módján hajtunk.” Bodnár József

Csípős szavak

– Nekem nem megy a sablon – felelte Bodnár József arra a kérdésünkre, mely szerint előre készül-e arra, amit „előad”. – Mindig szemügyre veszem a kollégáim szavait, és rendre ilyeneket látok: megérdemelten diadalmaskodtunk, sok sikert ennek meg annak, rászolgáltunk a három pontra, vagy az ikszre, rossz vagy kitűnő volt a játékvezetés, a fiúk betartották, vagy figyelmen kívül hagyták a taktikai utasításokat, berúgták vagy kihagyták a helyzeteiket. Az a véleményem, hogy ha minden egyforma, akkor az újságot sem veszik meg a kedves olvasók. Ezért kell a változatosság, bele kell vinni a dologba a humort, vereségnél pedig szükség van egy kis rímes fanyar kanyarra. Magam többnyire rögtönzök, de volt már olyan esetem, amikor az első félidő után már tudtam, hogy a lefújás után mit fogok „összehordani”. Mivel az epés megjegyzéseimmel is állandóan űzöm és hajtom a gyerekeket, közben tudom, hogy ez sokuknak nem tetszik, ezért az is elképzelhető, hogy emiatt majd ki fognak rúgni. Ugyanis, akik nem értik a szarkasztikus kifejezéseket, általában megsértődnek rám a csípős, esetleg keserűen gúnyos fogalmazásaim miatt, én azonban mindig a játékosokért – és nem ellenük – haragszom.

Könnyű az NB I-ben

Arra is választ kértünk Bodnár Józseftől, hogy a Svájc elleni 5-2-es vereség után tudatosan vette-e szájára Bernd Storck szövetségi kapitányt, mire az ismert szakember – a Borsod Volán hajdani játékosa – így válaszolt:

– Dédestapolcsányi „büfögésemmel” nem a német trénerre céloztam. Állandóan azt papolom, hogy az NB I-ben könnyű edzősködni, miként kapitánykodni is egyszerű vállalkozás. Az elkényeztetett, és most már agyonra dotált nagyfiúknak azt javaslom, hogy jöjjenek közénk fél évre. A mi szintünkön rosszak a pályák, mindenkinek kapkodnia kell a lábát, itt nincs megalkuvás, a természet törvényei uralkodnak. Mi a megyei II. osztályban hétről hétre őszintén adjuk elő a labdarúgásnak nevezett játékot, nem titkoljuk azt, hogy mit tudunk. Én csak a meccs előtt tudom meg, hogy ki jött el és ki nem, ezért aztán hiába dolgozom ki a taktikát este, álmodom meg éjszaka a gyerekeknek kiadandó utasításaimat. Keretet sem hirdethetek három héttel a saját, megyei kettes „világbajnoki selejtezőnk” előtt, a kezdőket pedig végképpen nem jelölhetem ki a pénteki edzésünk után. Ez van, mi a végeken a magunk módján hajtunk, nem a csúcsokat kergetjük, mint a sztárjaink.

Bodnár József a parasznyaiak célját is elárulta – mindezt csontig hatoló „záporesővel” tette:

– Azt kértem a gyerekektől, hogy kerüljünk a dobogóra. Mivel most csak a hatodik helyen állunk, ezért nálunk vége a demokráciának, és jön a diktatúra.

Kolodzey Tamás


Kiragadott mondatok

Sajóvámos – Parasznya 4-3
Bodnár József: – Ami elmegy a réven, majd visszajön a vámon.
Alsózsolca – Parasznya 3-3
Bodnár József: – A csapat a sírba fog vinni.
Parasznya – Sajósenye-Arnót 2-0
Bodnár József: – A tipikusan egygólos mérkőzésen ijedtünkben két gólt rúgtunk.
Szalonna – Parasznya 0-7
Bodnár József: – Lehet, hogy igénytelen vagyok, de gratulálok a csapatomnak.
Sajószentpéter – Parasznya 3-2
Bodnár József: – Remélem, ezek után egy játékosom sem mer megszólalni a labdarúgásról. Eddig sokan voltunk, de elfogytunk, ám inkább legyen nálunk kevés oroszlán, mint sok nyúl.Tapolca.
BOON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés