Tapolca polgármesteri megbízottat kapott

Tapolca polgármesteri megbízottat kapott
Miskolc – Van-e összefüggés a polgármesteri megbízotti kinevezés és az elszakadni vágyás között? Megkérdeztük Káli Sándor polgármestert és a kinevezettet: Borkúti Lászlót.  Tapolca – érvek a leválás mellett, Feith Károly Tapolca polgármesteri megbízottat kapott 2008.10.23.

Hírül adtuk, hogy polgármesteri megbízottat nevezett ki Miskolctapolca fejlesztésének segítésére és koordinálására Káli Sándorpolgármester. Miért pont most? Egyáltalán: miért kell polgármesteri megbízott? Nem ismeri a városvezetés, a polgármesteri hivatal a tapolcaiak nyűgeit-bajait? (És mindazon kritikákat, amelyek a tapolcai állapotokat lefestik.) Csak nem azért nevezte ki Káli Sándor Borkúti Lászlót, hogy ő majd megpróbálja lebeszélni azokat, akik a december 7-én esedékes helyi népszavazáson arra voksolnának, hogy Tapolca szakadjon el Miskolctól?

Leválás: se-se

A kérdéseket először Káli Sándornak tettük fel. A polgármester elmondta: „Borkúti László hosszú évek óta részt vesz tapolcai civil szervezetek munkájában, események kitalálója, szervezője, aki sokakat ismer ott, mint ahogy őt is sokan ismerik. Jól ismeri a problémákat, a terület képviselője volt, számos eredményt ért el ebben a minőségében. Azt a feladatot kapta, hogy legyen közvetítő a városvezetés és a tapolcaiak között: egyeztessen, koordináljon, az ottaniakkal vegye számba a legégetőbb problémákat, rangsorolják azokat, hogy a lehetőségek függvényében megoldjuk őket.”
A leválással, illetve a kinevezés időzítésével kapcsolatban azt mondta Káli Sándor: „A december 7-i szavazástól függetlenül is fontosnak tartom, hogy legyen egy ilyen összekötő a tapolcaiak és a városvezetés között. De megerősítem, ami nemcsak a városvezetés, hanem a képviselőtestület egyöntetű álláspontja: se Miskolcnak, se Tapolcának nem lenne jó a leválás.”

Borkúti László ugyanezen kérdésekről: „Az együttműködés keresése, megteremtése a feladatom. A kapcsolattartás, amit motivál az új szituáció, a leválási kezdeményezés. 2005-ben, egy hasonló időszakban Miskolctapolca képviselője voltam. 2002 és 2006 közötti képviselőségem alatt elég sok emberrel megismerkedtem, sikeres programjaink voltak, olyan turisztikai attrakciók megszületését segíthettem, mint a kalandtúrapark, a játszótér, a bobpálya…”

Érdek, képviselet

Közbevetésünkre, hogy ezekben anyagilag érdekelt-e, illetve, hogy mostani tisztségéért kap-e juttatást, mindkét kérdésre nem-mel válaszolt. Borkúti László elmondta: úgy érzi, nincs valódi érdekképviselete Tapolcának. Holott 2000-ben, a görömbölyi után másodikként ott alakult meg a részönkormányzat. Ezzel és a helyiekkel, szervezeteikkel, a városi cégekkel, a közelmőltban megalakult Miskolc-Tapolca Fejlesztési Kft-vel együttműködve kívánja megbízását teljesíteni. Ő is úgy látja: Tapolca a rendszerváltás óta folyamatosan amortizálódik. Mindazon fejlesztések mellett, amelyek bizonyítják: a város igenis tett erőfeszítéseket Tapolcáért, a tapolcaiakért. Csak hát: vannak a kielégítésre váró – jogos – igények, és vannak a lehetőségek.

SZG