Tapolca már megint le akar válni(?)

Miskolctapolca – “2005-ben érvényes volt, de eredménytelen a szavazás. Pedig akkor olyan költségvetési számokkal érveltünk, amik akár meggyőzőek is lehettek volna.”

Itt a legújabb, tapolcai népszavazási kezdeményezés. Vajon hányan akarnak leválni? Le fognak?
Hírül adtuk, hogy megérkezett hétfőn a miskolci polgármesteri hivatalba az a Tapolca Leválását Előkészítő Bizottság által összegyűjtött 896 aláírás, mely helyi népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy a Miskolc részét képező Tapolca leváljon a városról, és önálló községként működjön tovább a jövőben.

Hamarabb összejött

Volt már ilyen kezdeményezés. Legutóbb (2005-ben) a leválást akarok egyik éllovasa Orosz B. Erika újságíró, tapolcai lakos és civil aktivista volt, akit most az Észak-Agora Miskolcon „keresztül” kértünk arra: írja meg – általunk is ismert, korábban már jelzett – véleményét arról, hogy most miért nem. Idézetek a levélből:
„Az kétségtelen, hogy a mostani kezdeményezésnél hamarabb összejött a megfelelő aláírásmennyiség a népszavazásra mint korábban – ez a negyedik ilyen akció a településrészen –, s ebből arra következtethetünk, hogy valóban csalódottabbak, elégedetelenebbek az emberek, vagy arra, hogy már nagyobb gyakorlatuk van a szervezőknek.

És az EU?

Így is nehéz azonban prognosztizálni az eredményt. Ha hitelesítik az aláírásokat, és elegendő lesz, aztán kiírják a népszavazást, akkor sem egy lefutott meccs ez még… 2005-ben érvényes volt, de eredménytelen a szavazás. Pedig akkor olyan költségvetési számokkal érveltünk, amik akár meggyőzőek is lehettek volna.
Miért változott meg a véleményem a három év alatt? Mert megváltoztak a körülmények. Sokkal nehezebb helyzetben vannak az ország kistelepülései mint korábban, hiszen az ország is rosszabb helyzetben van. A másik ellenérvem érvem pedig, hogy a 2004-es EU-s csatlakozásnak mostanra lenne számunkra is hozadéka, s ezzel a lépéssel elveszíthetjük ennek előnyeit. Azt tudjuk, hogy az unió nem egy kistelepülés fellendítését… preferálja, hanem az összefogást, a térségi fejlődést. Kérdem én, hogyan vállal majd partnerséget Miskolc egy pályázat beadásakor Tapolcafürdővel? Miért akarna hozzásegíteni a fejlődéshez egy olyan települést, amely kígyót, békát kiabált rá – még ha néha joggal is. Joggal, hiszen az ígért fejlesztések részben a város önhibáján kívül, részben a hibájukból is, elmaradtak, noha azt kommunikálja a város, hogy az idegenforgalmat fel kell és fel lehet ebben a kiváló adottságokkal rendelkező városban lendíteni, hiszen ebben van a jövő.

Miből fog élni?

…Miből fog élni, s fejlődni a település? Milyen bevételekkel kalkulálhat? Milyen vagyontárgyak maradnak a kezében? Miből fogja működtetni azt az iskolát, ahol egyre csökken a gyereklétszám? Talán az egekig emeli az adókat majd, hiszen mindig az a vélemény hangzik el a fórumokon, hogy itt úgyis gazdag emberek, vállalkozók laknak? Hiszen egy 2007-ben készített felmérés szerint a panziók és a magánszálláshelyek – saját bevallásuk szerinti – kihasználtsága mindössze 29 százalék, tehát az idegenforgalmi adóbevételek is csökkentek eszerint. Majd kiépítik a besúgóhálózatot akik azt figyelik, hogy ne titkolják el a bevételt? Ezekben a kérdésekben egyetlen hiteles szakember sem nyilatkozott még.
Érvek és ellenérvek sorakoznak mindannyiunkban, de én úgy vélem, hogy inkább a jelenlegi városvezetésből kell »kitaposni«, hogy amit ígért 2005-ben, azt vigye keresztül tűzön-vízen át. Ez talán célravezetőbb, mert úgy tűnik, hajlanak rá, s kevesebb vérveszteséggel jár, mint az elszakadás.”

SZG

Elrendeli, kitűzi
A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti az érintett választópolgárok legalább 25 %-a. Miskolctapolca választókorú lakossága jelenleg 2392. A helyi népszavazás kitűzéséhez tehát 598 tapolcai választópolgár aláírása szükséges. A Helyi Választási Bizottságnak 45 nap áll rendelkezésre, hogy a most benyújtott 896 aláírás hitelességét ellenőrizze. Ezt követően a szeptemberi közgyűlési ülés elé kerül a népszavazásról szóló kezdeményezés. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki, a döntését követő négy hónapon belüli időpontra.
Nem “üzengetnek”
A népszavazást kezdeményezők egyik vezéralakja Feith Károly (tapolcai lakos, ugyancsak aktív civil, szintén tagja az Észak-Agora Miskolcnak, szintén közöltük már álláspontját). Kedden megkerestük, hogy foglalná össze – nem annyira a leválási szándékot indokoló sérelmeket, hanem inkább azt – miként képzeli(k) el Tapolca jövőjét önálló településként. Feith Károly azzal hárította el kérésünket, hogy a leválást kezdeményező bizottságon belül megállapodtak: pillanatnyilag nem nyilatkoznak a sajtónak, nem akarnak a médián keresztül „üzengetni”.
Megkapta a magáét
Az egyik jó nevű tapolcai szálláshely tulajdonosát is megkérdeztük: elmondaná-e, mi a véleménye a leválási szándékról? Az úr nemleges válaszának indoka: ő maga nem tapolcai lakos, és bár természetesen van véleménye, ezt már csak azért se akarja megosztani a nyilvánossággal, mert eddig is sokszor megkapta már: „Ezzel is csak ti járnátok jól!” Mármint a leválással. Vagy a maradással?
Megkérdeztük az olvasót: Ön támogatja a leválási szándékot?

Albert Lászlóné: – Negyven éve vagyok tapolcai lakos, a Győri utcában van a házunk. Szerintem nem jó ötlet a leválás kezdeményezése, nem lenne jó, ha önállósodna Tapolca. Mégpedig azért nem, mert aligha hiszem, hiogy az itt levő vállalkozóük „el tudnák tartani” az önálló Tapolcát. Eghyébként négy éve is nemmel szavaztam.

Mándoki Tóth Györgyné: – Sok évtizede vagyok újság- és könyvárus Tapolcán, valamikor itt is éltem. Aki tapolcai csak megfordul nálam, márpedig vannak sokan, az – az elmondásukból tudom – mind híve a leválásnak, mind haragszik Miskolc vezetésére, mert úgy vélik, hogy cserbenhagyták őket. Valamikor itt pezsgő élet volt. Ma? Nézzen körül…

Sárosi Gyuláné: – Ebben a kávézóban vagyok alkalmazott. Jómagam nem Tapolcán lakom, de a tulajdonosék igen, és ők is, akárcsak minden tapolcai vendégünk, a leválás mellett vannak. Az emberek így fogalmaznak: „Tönkretették a fürdőt, az idegenforgalmat. A Barlangfürdő önmagában nem megoldás. Igenis, van lehetőség Tapolcán…”

Kapcsolódó cikkek:

  • A 2008. júniusi, miskolci közgyűlési ülés napirendi pontjai
  • Miskolctapolca fejlesztési koncepciója
  • Mi lesz a Tapolcán? Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.     
  • Káli Sándor nyílt levele
  • Káli Sándor a Tapolca-ügyről
  • „A polgármester bujkál…”
  • Tapolcafürdő lenne az új név
  • Tapolca leválik? Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.   
  • ÉM-vita Tapolca sorsáról
  • Visszavettük a strandot  Selyemréti strand 2008.04.08. Tapolcai strandbejárás 2008.04.09.