Tapasztalatot cserélnek a családsegítők

A kisvárdai Városi Szociális Szolgálat Családsegítő Szolgálata a módszertani fantázia fejlesztése témakörben országos tapasztalatcserét tart kedden és szerdán a polgármesteri hivatal tanácstermében. A tapasztalatcsere részletes programja [pdf – 117KB]

Mint A családsegítésben kialakított önismereti tréning vezetése munkanélkülieknek elnevezésű program szervezője és egyik előadója, Vargáné Markos Ágnes családsegítő elmondta, a szakemberek több kérdésre keresik a választ. Például: miként fejlesszék együtt azon készségeiket, hogy munkájukban, a csoport vezetésében a szituációnak leginkább megfelelő, azzal összhangban lévő módszereket válasszák és alkalmazzák?

Családsegítők a fókuszban

Tapasztalatcserével egybekötött műhelyünk célja még, hogy bemutassunk a családsegítőknek egy beilleszkedést elősegítő programot, amelyet a családsegítésben az aktív korú, de nem foglalkoztatott, azaz tartós munkanélkülieknek dolgoztunk ki – hallottuk a szervezőtől, aki elmondta még: – Továbbá lehetőséget kínálunk a kollégáknak, hogy csoporttagként vegyenek részt egy csoport munkájában a személyes élmény megszerzése végett.

Közel két évtizedes szakmai gyakorlatom, képzettségem (szociális szakvizsga, andragógus, mentálhigiéné) bátorított arra, hogy az én megközelítési módomat megismertessem kollégáimmal. A mindennapi gyakorlatban persze találkozunk a különféle módszerekkel szembeni szkepszissel is. Néhányan azt mondják, a felnőtteket nem lehet kényszeríteni, mások – egyébként nagyot hibázván – saját érzéseiket bevonják egy-egy módszer alkalmazásakor.

A módszerek alkalmazása

– A módszerek nem meghatároznak, hanem lehetővé tesznek valamit. Mondhatjuk, hogy bizonyos értelemben olyan edények, amelyeket a résztvevők a saját ötleteik, saját munkájuk gyümölcsével töltenek meg. Ezek a gyümölcsök nézhetnek ki bárhogyan, lehetnek más ízük. A csoportot, a vezetést, a célokat, a témát, a tartalmat, a csoport nagyságát górcső alá kell vennünk, hogy az összefüggéseket megtaláljuk. Azért is tartom fontosnak mindezt, mert a csoportnak fontos szerepe van a változások előmozdításában. Azt is szeretnénk elérni, hogy a szakemberek fejlesszék azon készségeiket, amelyekre a munkájuk során nap mint nap szükségük van, s hogy a szituációnak leginkább megfelelő módszereket alkalmazzák, esetleg merjünk változtatni rajta és magunk is találjunk ki újakat – fogalmazott Vargáné Markos Ágnes családsegítő.

– Kovács Bertalan –