Tapasztalataival segít Rheingau-Taunus

Akt.:
Tapasztalataival segít Rheingau-Taunus
Miskolc – Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének kezdeményezésére a magyar középszintű önkormányzati rendszer átalakítását követő feladatváltáshoz igazodva harmonizálják megyénk és a németországi Rheingau-Taunus járás közötti együttműködés kereteit.

A Németország nyugati térségében található járással közel negyedszázados múltra tekint vissza megyénk partneri kapcsolata, amelyet új lendülettel szeretnének megtölteni. Ennek érdekében tett hivatalos látogatást a Rajna vidéken szombaton és vasárnap Török Dezső. A németek konstruktívan fogadták a magyar kezdeményezést.


1

Ismerkedés a Rajna-vidékkel | Fotó: baz.hu


A közgyűlés elnöke hivatalos tárgyalást folytatott Eltville-Martinshalban Burkhard Albersszal, a járás elnökével, Günter Retzmannal, a megyei tanács elnökével, a tartományi gyűlés képviselőjével, valamint Heinz Juhnke alelnökkel. Török Dezső tájékoztatta a partnereket a magyar megyerendszer átszervezésével járó feladatváltozásról, amely középpontjába a területfejlesztés került. Kölcsönösen keresték a kapcsolódási pontokat. Az energetika, különös tekintettel az energiaforrások aránya érdekelte a német partnereket, mivel az Európai Unió által szorgalmazott megújuló energiák termelése terén jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek. A felhalmozott tudást szívesen megosztanának megyénkkel. A két térség foglalkoztatási helyzetéről is tárgyaltak.


2

Rheingau-Taunus történelmével is volt mód ismerkedni | Fotó: baz.hu


Az alkalmat megragadva Török Dezső meghívta a német partnereket a június 16-án, Szerencsen megrendezendő első megyenapra, amelyen az invitálást elfogadva Rheingau-Taunus vezetése és egy kulturális csoport is részt vesz.


3

Látogatás a turisztikai irodában | Fotó: baz.hu


A látogatás keretében a közgyűlés elnöke Idsteinben a helyi történelemmel és idegenforgalommal ismerkedett, Rudesheimben megnézte az 1871-ben megvalósult német egység emlékművét (a házigazdák kitértek a 25 évvel ezelőtti magyar határnyitás jelentőségére). Eberbachban egy katolikus kolostort tekintett meg, ahol teljes önellátásra rendezkedtek be a cisztercita szerzetesek. Érdekesség, hogy egykoron itt forgatták Umberto Eco A rózsa neve regényéből a világhírű filmet. A tárgyalásokhoz igazodva a megújuló energiák hasznosításának prezentálására egy modern szélerőmű parkot is megtekintett Török Dezső.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –