Tanúvallomást tett Palin a troopergate ügyben

Sarah Palin alaszkai kormányzó “örömmel fogadta”, hogy eskü alatt vallomást tehetett az állítólagos hatalommal való visszaélését vizsgáló bizottság előtt – jelentette az amerikai média szombaton. A republikánus párt alelnökjelöltje ellen már a második vizsgálat folyik az úgynevezett troopergate ügyben. Palin azzal gyanúsítják, hogy azért bocsájtotta el Alaszka közbiztonsági biztosát, mert az nem akarta kirúgni volt sógorát, aki csúnya körülmények között vált el Palin testvérétől.

Palin ügyvédje a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy védence részletes tanúvallomást tett három órán át tartó kihallgatása alatt a köztisztviselők ügyeivel foglakozó állami biztosság előtt. Thomas Van Flein elmondta: a kormányzó “nagyon elégedett” volt, hogy lehetőséget kapott a “teljes igazság” elmondására egy pártsemleges és független nyomozó” előtt.

A mostani már a második vizsgálat az ügyben. Az Alaszkai Törvényhozói Tanács már július óta nyomozott az ügyben, és október elején nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy Palin, bár jogában állt kirúgni a közbiztonsági biztost, etikai vétséget követett el, és visszaélt hatalmával.

A tanács vizsgálatát Palin elfogultnak, és politikai indíttatásúnak nevezte, és újabb nyomozást követelt. A kormányzó szóvivője korábban közölte: Palin nem kérte, hogy még a november negyediki elnökválasztás előtt hozzanak eredményt. Az alaszkai törvények nem határoznak meg határidőt egy ilyen nyomozás befejezésére.