Tanuszodát avattak Edelényben

A gyerekek nagy örömmel fogadták a karácsonyi ajándékot, az uszodát
A gyerekek nagy örömmel fogadták a karácsonyi ajándékot, az uszodát - © Fotó: Kozma István
Edelény – Állami forrásból épült meg a járási központ két medencés sportlétesítménye.

Az edelényi tanuszoda átadó­ünnepségét tartották kedden délelőtt. A létesítmény a Nemzeti Sportközpontok beruházása keretében valósult meg, Magyarország Kormányának támogatásával (385 millió forint), de a projekt megvalósításához az Edelényi Városi Önkormányzat is hozzájárult (85 millió forinttal), többek között a közművek, az uszoda környezetének, parkolójának a kiépítésével.

A nagyközönség is

A sportlétesítmény annak a programnak a keretében készült el, amely azt célozza, hogy minden járási székhelyen legyen tanuszoda, ahol a gyermekek megtanulhatnak úszni. Ennek jegyében, az Edelényben önkormányzati tulajdonú területre épült sportingatlanban két medence kapott helyet, az egyik egy 10×6 méteres, 80 centi mélységű, amelyben az úszás alapjait sajátíthatják majd el a fiatalok, és egy 25×15 méteres, 1,9 m mélységű.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

A tanuszodát – amelynek fenntartója a Nemzeti Sportközpontok lesz (vagyis az állami szerepvállalás miatt a helyi önkormányzat számára ez nem jelent majd anyagi terhet) – az iskolai, tanítási időszakban elsősorban oktatási intézmények használhatják majd 8 és 16 óra között, de a próbaüzemet követően a nagyközönség is látogathatja majd a létesítményt.

Az ünnepélyes átadón Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Molnár Oszkár, Edelény polgármestere és Orosz Atanáz, görögkatolikus püspök mondott avató beszédet, utóbbi meg is szentelte a létesítményt, mielőtt a tanuszodával szomszédos Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai be nem ugrottak volna a vízbe, szimbolikusan használatba véve ezzel a medencéket.

Karácsonyi ajándék

Molnár Oszkár beszédében úgy fogalmazott: ettől szebb karácsonyi ajándékot Edelénynek, a járásnak nem hozhatott a Jézuska. A városvezető Orbán Viktor miniszterelnöknek, továbbá Demeter Zoltánnak, valamint a Nemzeti Sportközpontok munkatársainak, és a kivitelező cégeknek mondott köszönetet a tanuszoda átadása kapcsán.

5000 gyereknek

Demeter Zoltán többek között arról beszélt, hogy a kormány az oktatást kiemeltként kezeli, és a ,,három T-s” program, a tanterem-, tanuszoda-, tornaterem-építés keretében a most átadott tanuszoda az „egészségesebb társadalomban egészségesebb gyermekek” célt szolgálhatja.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy az edelényi vizes központ 5000 iskolás, óvodás számára biztosít úszáslehetőséget, akik között olyan hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is vannak, akiknek a szüleik nem biztos, hogy ilyen oktatásban részesíthették volna őket.

Demeter Zoltán azt is mondta, hogy ha van olyan fiatal, aki az edelényi járásból figyelemmel kísérte a múlt heti rövidpályás úszó Eb-t, és kedvet kapott a sportághoz, annak mostantól van hol elindulnia egy olyan úton, ahol a legjobbak a győzteseknek a Himnuszt is eljátsszák, míg azoknak akik nem jutnak el eddig, az egészséges életmód jut.

Berecz Csaba