Tanúként hallgatták meg Lech Walesát a Jaruzelski tábornok ellen folyó perben

Az egykori Szolidaritás-vezér, majd későbbi lengyel elnök, Lech Walesa szerdán jelent meg a varsói területi bíróság előtt, hogy mint az egyik fő szemtanút hallgassák meg a Wojciech Jaruzelski tábornok ellen, az 1970-es munkás-mészárlás miatt folyó perben. Az 1970-es mészárlás ügyében zajló eljárás immár hét éve folyik, és a most 85 éves Wojciech Jaruzelski tábornok a hét vádlott egyike.

Még mielőtt Walesa a tárgyalóterembe lépett volna, a média azon kérdésére, hogy szerinte Jaruzelski bűnös-e, azt válaszolta: “vállalnia kell a felelősség egy részét, bár akkoriban nem volt sok döntési hatalma.” Arra a kérdésre azonban, hogy szerinte be kell-e börtönözni a volt tábornokot a 44 halálos áldozatot követelő mészárlás miatt, nem kívánt válaszolni.

1970. december 12-én a kommunista lengyel kormány drasztikus élelmiszerár-emeléseket jelentett be, ami tiltakozóakciók hullámát indította el Lengyelország szerte. A balti-tengeri kikötővárosokban: Gdanskban, Gdyniaban, Szczecinben és Elblagban a milícia a tiltakozó tömegbe lőtt, 44 embert megölve, és 1160-at megsebesítve. Ekkoriban Jaruzelski a Lengyel Népköztársaság védelmi minisztere volt, Walesa pedig a gdyniai tüntetők egyik kulcsfigurája.

Később a tábornok arról vált világszerte ismertté, hogy miután a Walesa vezette Szolidaritás szakszervezet egyre népszerűbb lett az országban, 1981 decemberében hadiállapotot vezetett be, és a sokak által minden idők legtökéletesebbnek tartott puccsával átvette a hatalmat, majd betiltotta a Szolidaritás működését és internálta annak vezetőit, köztük Walesát is. Ezzel többek szerint a szovjet csapatok intervencióját előzte meg akkor.