Tankonyha épül Ózdon

Ózd – Gyümölcsfeldolgozó, savanyító és szikvízkészítő tankonyha létesül Ózdon a Petőfi Sándor úton. A Startprogram Iroda helyi sajátosságokra épülő program­elemében egy olyan épületet hasznosítanak, ahol korábban is szikvízkészítés zajlott, most azonban alapos felújításra és eszközbeszerzésre is szükség van.

A tankonyha gyümölcsfeldolgozó és savanyító részében a mezőgazdasági programban megtermesztett gyümölcsöket és zöldségeket dolgozzák majd fel. A késztermékekből az óvodák, iskolák, szeretetotthonok kaphatnak. A szikvizet pedig védőitalként is hasznosíthatják a nyári melegben. A tankonyha beindítása előtt az épület felújításán és az eszközök beszerzésén túl is van még tennivaló.

„A működtetéshez kellenek személyi feltételek. Az egyik ilyen, hogy legyen szikvízkészítő szakmunkás, aki üzemelteti. Pillanatnyilag két fő jár tanfolyamra, az egyik éppen én vagyok. A cél az, hogy tudjuk működtetni a tankonyhát, illetve ha javítani vagy beruházni kell, tudjunk szakemberként segíteni” – nyilatkozta Hubai Imre projektmenedzser.

A tervek szerint a szikvíz előállításával foglalkozó részleg idén augusztusban kezdheti meg működését, míg a gyümölcsfeldolgozás és savanyítás 2017 tavaszán indulhat. A tankonyha várhatóan hat embernek biztosít majd munkalehetőséget.

ÉM
hirdetés


hirdet�s