Tankönyvpénz: jobb ha csöndben maradunk?

Miskolc – Egy szülő arról számolt be lapunknak, hogy az egyik miskolci egyházi gimnáziumban már a beiratkozás alkalmával be kellett fizetnie gyermeke tankönyveinek az árát, a könyveket azonban majd csak a tanév kezdetén kapják meg.

Olvasónk úgy tudja, ez az eljárás szabálytalan.

Kamatozik

Mint megtudtuk, valóban az. Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke felhívta a figyelmet: az magától értetetődő, hogy ha vásárolunk valamit, azt akkor kapjuk meg, amikor kifizetjük. Ha pedig előre vagy előleget fizetünk, akkor illik az áru árából engedményt adni. Ezt azonban valószínűleg az iskola nem teszi. Az elnök rámutatott arra: az intézmény nem hivatkozhat arra, hogy a tankönyvkiadók vagy –forgalmazók előre kérik a könyvek árát, mert ezt nem tehetik. Bár Keszei Sándor nem tudta, hogy ebben az esetben miért kéri a gimnázium előre a pénzt, de az országos tapasztalat szerint van olyan oktatási intézmény, amely a nyáron beteszi a bankba az előre beszedett összeget, hogy az kamatozzon. Olyanról is hallott már, hogy az iskolák nem adnak elismervényt vagy tankönyvlistát, így a szülők nem tudják ellenőrizni, valóban annyit fizettek-e, amennyibe a könyvek ténylegesen kerültek.

Jogi tanács

Mit tehet a szülő, ha szabálytalanságot tapasztal? – kérdeztük az elnököt, aki úgy válaszolt: jobb, ha csöndben marad, hisz nem ritka, hogy az elégedetlenkedő szülő gyermekével jól kiszúrnak az iskolában. Jogi tanácsért azonban fordulhat a szülő az egyesülethez, a www.iskolaszek.hu címen pedig a tankönyv menüpont alatt minden törvényt és listát megtalál, ami a tankönyvvásárlásra vonatkozik. A tankönyvekkel kapcsolatos tudnivalókat egyébként az egyesület eljuttattatta minden jegyzőnek és minden iskolának.

A tankönyvellátás rendjéről
A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről.