Tanévkezdés előtt küldik el a gyerekeket hét alapítványi iskolából – RTL Klub

Több száz, tanulási nehézségekkel küszködő gyermek sorsa vált bizonytalanná, miután az iskolájukat üzemeltető alapítvány vezetője szerdán bejelentette, hogy a csökkenő támogatás miatt nem tudnak tovább működni – számolt be az RTL Klub Híradója. Az oktatási tárca sajtóosztálya az államkincstár adatai alapján azt állítja: az alapítvány több mint 100 milliós tartozást halmozott fel, mivel a valósnál több diák után vettek fel állami támogatást, ezt pedig most vissza kell fizetniük.

A budapesti Kincsesház Alapítvány hét iskolát működtet a fővárosban, minden intézményben 60-70 diák tanul. Mivel ősztől a felére csökken a 41 ezer forintos önkormányzati fejkvóta, a civilek nem vállalják tovább az iskolák működtetését.

A koncentrációs zavarokkal, dyslexiával, dysgráfiával élő gyermekekkel eddig 4-5 fős csoportokban foglalkoztak a szaktanárok. A csoportfinanszírozási rendszer bevezetésével valószínűleg meghiúsul a kis létszámú oktatás is, ezeket a diákokat azonban nem lehet 20 fős csoportokban oktatni – mondta Rab András, az alapítvány elnöke.

A szaktárca elismeri, hogy valóban változik a finanszírozás, de a közoktatási államtitkár szerint így is dupla annyi támogatás jár a képesség-zavaros gyerekek után, mint egyébként.