Táncukkal „megbolygatták” Nagyivánt

A fiatalokkal újra tanítottuk a régi nagyiváni táncokat. Sikerült – jó értelemben – megbolygatni a falu lakosságát – idézte fel Hercz Beáta, aki testvérével táncospárt alkotva 2. alkalommal pályázott a Népművészet Ifjú Mestere Díjra.

Szakdolgozat formájában egy tájegység néptánc-hagyományát kellett feldolgozni, majd eltáncolni, ezen túl pedig három dialektusterület – dunai, tiszai, erdélyi – egy-egy táncát bemutatni. A Hercz-testvérpár vizsgálódásának középpontjában a nagyiváni lassú és frisscsárdás szerepelt.

„Csak” testvérek

A fiatal testvérpár 1988-ban kezdett táncolni. Beáta és Vilmos jelenleg a Debreceni Népi Együttes utánpótlás csoportjainak vezetésével foglalkozik, de néptáncot oktatnak a Református Kollégium Általános Iskolájában is. Tudásukat a Táncművészeti Főiskola harmad évfolyamán tökéletesítik. Viccesen megjegyzik: – Mivel az élet majd’ minden területén közösen tevékenykedünk, sokan férj-feleségnek néznek bennünket, holott „csak” testvérek vagyunk.

Házasságok szövődnek

A jövőbeli terveket taglalva azt mondják, szeretnének több időt szentelni a Debreceni Népi Együttesnek (DNE). Jelenleg a Nagykállói Néptánc Fesztiválra készülnek, valamint a decemberi jubiláló – 55 éves a DNE — ünnepségre, ahol a vezetésük óta eltelt öt év repertoárját állítják színpadra. S, hogy mi az a többlet, amit a néptánc művelése ad? Hercz Vilmos így felel:

Amerre járunk, barátokra lelünk, az együttesen belül házasságok, barátságok szövődnek, ha bajba kerülünk, számíthatunk a másikra. Azokon a tájegységeken, ahol már nem ismerik a vidékre jellemző sajátos tánclépéseket, a felnövekvő generációt újra tanítjuk. Ugyanezt tettük júniusban a Szilágyságban is.

Hercz Vilmos és Hercz Beáta, a Debreceni Népi Együttes felnőtt csoportjának vezetői augusztus 19-én a Népművészet Ifjú Mestere Díjat vették át Bozóki András kulturális minisztertől az Iparművészeti Múzeumban. A kitüntető címet néptánc kategóriában eddig három debreceni tudhatja magáénak.

T.H.