Táncpremier a Művészetek Palotájában

Csütörtökön este mutatja be a Budapest Táncegyüttes és a Honvéd Táncszínház a Monarchia (Népek tánczai) című új produkciót a Művészetek Palotájában. Az előadás a Nemzeti Táncszínház felkérésére készült a Tánc Világnapjára – közölte a Független Hírügynökséggel Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus.

A két táncegyüttes ötven pár táncosa két részben mutatja be a soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchia népeinek hagyományos táncait és folklórkincsét. A történeti utazás az 1867-es kiegyezéssel indul, mondta el Zsuráfszky Zoltán. Majd osztrák, morva, lengyel, szlovák, román, horvát táncokat láthat a közönség. Az első rész egy toborzó jelenettel zárul.

A táncest második felében képzőművészeti alkotások segítségével mesélnek a művészek a Monarchiáról. Munkácsy Mihály Siralomház című festményének története éppúgy megelevenedik a színpadon, mint Izsó Miklós szobrai, mondta el a rendező-koreográfus. A táncest Csontváry Magányos cédrusának megidézésével zárul.

A Tánc Világnapját 1983 óta ünneplik világszerte április 29-én. 1727-ben ezen a napon született a “balett Shakespeare-jének” tartott Jean Georges Noverre. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén hetedszer rendez ebből az alkalomból fesztivált. A rendezvénysorozat nyitóeseménye Zsuráfszky Zoltán koreográfiája a Monarchia (Népek tánczai) című bemutató.

Az előadás csütörtökön este hétkor kezdődik a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában.Sporthírek