Tananyagfejlesztés a Debreceni Egyetemen: Papírról digitálisra váltanak

Debrecen – Az Agrártudományi Centrum hallgatói on-line férhetnek hozzá az oktatási segédletekhez. A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának 5 szakán valósítottak meg tananyagfejlesztést, európai uniós támogatással. A három projekt zárórendezvényét hétfőn tartották a centrumban.

Digitalizálták a tananyagokat

A Debreceni Egyetem Agrár-és Gazdálkodástudományi Centruma három projekt keretében, összesen öt szakon végzett tananyagfejlesztést. A Centrum Agrármérnöki MSc szakon oktatott húsz tárgy, nem csak tartalmilag, de formailag is megújult.

– Úgy vélem európai szintű tanagyagot sikerült összeállítottunk Az oktatott tárgyak száz oldalas digitális jegyzeteit is elkészítettük, melyhez on-line férhetnek hozzá a hallgatók. Öthöz külföldi tankönyvek egyes részeit is adaptáltuk – mondta dr. Pepó Péter egyetemi tanár, a kedden tartott sajtótájékoztatón. 

Egyetemek együttműködése

A Debreceni Egyetem által vezetett oktatásfejlesztési projekt keretében, felzárkóztató oktatási modulokat hoztak létre, amelyek a környezetgazdálkodási agrármérnöki és természetvédelmi mérnöki mester (MSc) szakokra belépő alapszakos (BSc) hallgatóknak nyújtanak segítséget.

– Digitális képzési programcsomagokat dolgoztunk ki, illetve az MSc szakok követelményeit hozzáigazítottuk a munkaerő-piaci elvárásokhoz, lehetővé téve, hogy a mérnöki diplomával rendelkező fiatalok a kutatási szférában és a gazdasági életben is könnyebben elhelyezkedhessenek – közölte dr. Juhász Csaba egyetemi docens. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és a vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszak tananyagfejlesztésével egy gyakorlatorientált modul rendszerű képzési programot valósítottak meg.

– A hallgatók a tizenkét tantárgy elektronikus változatához szeptember elsejétől férhetnek hozzá – jegyezte meg dr. Pető Károly egyetemi docens. A három projekt több egyetem konzorciumi együttműködésével valósulhatott meg, s így minden intézmény hallgatója elérheti az online-felületen található jegyzeteket.

HBN–TZ