Támogatják a Debreceni kistérség megalakítását

Debrecen – Véleményezési joga – és egyszersmind kötelessége is – van az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácsnak a régió kistérségeinek változtatási kérelmeiről.

Megyénket érintően a Debreceni kistérség megalakulását – a többi három, javaslattal egyetemben – támogatták a március 21-ei, soros tanácsülésén, de megfontolásra ajánlják, hogy milyen településstruktúrával jöjjön az létre – gondolva itt például Nádudvar, Hajdúbagos, vagy Sáránd helyzetére. Lapunk 2007. március 2-i számában olvashattak már a fentebbi kistérségi átalakulások kezdeményezéséről.

Egyebek mellett döntött még a tanács idei, saját költségvetéséről, s a Nemzeti Fejlesztési Terv Házhoz Jön program folytatásáról, amelyet előreláthatólag 2009. februárig hosszabbítnak meg.

Az ÉARFÜ Kht. Alföld konferenciatermében rendezett ülésen döntöttek a decentralizált vis maior igénybejelentések odaítéléséről is. A 14 kérelmet benyújtó önkormányzat közül csupán Kaba volt megyénkbeli. Az ottani életveszélyessé vált bölcsőde épületének helyreállítását támogatta – igazságügyi szakértők véleményezése alapján – 16 millió 173 ezer forinttal a testület.

A jelenlevők tájékoztatót hallottak az Észak-alföldi Operatív Program (ÉAOP) elsőkörös pályázati kiírásairól. Április végén jelennek meg a kistérségi és helyi jelentőségű ipari területek fejlesztésére, illetve az önkormányzati intézmények utólagos akadálymentesítésére vonatkozók.