Támogatatlanná lett a szolgálat

Akt.:
Közös sajtótájékoztató a Vöröskereszttel
Közös sajtótájékoztató a Vöröskereszttel
Miskolc – „Mintha egy védőpajzs tűnt volna el mögülünk.” Így reagált a hírre egy anya, aki a Szimbiózis Alapítvány Támogatott Foglalkoztatási Szolgálata tevékenységének köszönheti, hogy értelmileg sérült fiának sok kudarc után sikerült elhelyezkednie s beilleszkednie.

A szolgálat a nyílt munkaerőpiacon évente átlagosan 25, elsősorban autista és értelmileg sérült 6 hónapon túli elhelyezését segítette. Vállalták nem csak több száz munkát kereső felkészítését, de a felvettek utánkövetését, különböző csoportfoglalkozások keretében a szinten tartásukat is.

Ugyanakkor vállalták a munkáltatók felkészítését, segítettek a cégek esélyegyenlőségi tervének kidolgozásában, akkreditáltatásában. Csakhogy pár napja üresen áll az Arany János utcai bérlemény. Mi történt? – fordultunk az alapítvány elnökéhez.

– Mi úgy fogalmazunk: egy nagy korszak lezárult – vetette előre Jakubinyi László. – Az elmúlt 13 évben pályázati forrásból tudtuk finanszírozni a szolgálatot, ennek most országosan megszűnt a lehetősége, a kormányhivatalok veszik át ezt a tevékenységet egy nagy EU-s pályázat támogatásában bízva.

Bizonyos szolgáltatási elemeket meg kívánnak tartani, amelyekre pályázhatnak majd az eddigi szolgáltatók (Miskolcon további 2). Van olyan szolgáltató az országban, amely számára ez a megszűnést jelentette, mi szeretnénk át­vészelni azt a 4–5 hónapot.

Addig is, az Augusztus 20. utcai központban a szolgáltatás folytatódik, csak épp csökkent szinten, hiszen a 4 munkaügyi tanácsadó más feladatkört is kapott. A külsős­ként bedolgozó pszichológus és gyógypedagógus viszont elköszönt.

Kérdésessé vált az is, hogy oda tudják-e ítélni a következő az „Év esélyteremtő munkahelye” díjat, amelyet 2008-ban a „Szövetség a tudatos munkahelyekért” összefogás kezdeményezett, de az alapítók közül egyedül a Szimbiózis tartotta fenn folyamatosan.

– ÉM-SzK –
hirdetés


hirdet�s