Támogatások: növekedtek, de csak adhatók

Jövőre magasabb lesz az adómentesen adható étkezési hozzájárulás mértéke, és ugyanez igaz az iskolakezdési támogatásra is.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a kormányoldal rábólintott, hogy a hideg élelmiszerre váltható jegy értéke négyezerről 4 ezer 500-ra, a melegétkezésre használhatóé pedig 8 ezerről 9 ezer forintra emelkedjen. Noha az érdekképviseletek ennél többet (5 ezer, illetve 11 ezer forintot) szerettek volna elérni, a munkavállalók szempontjából azért ez is valami.

Ugyancsak kedvező hír a dolgozóknak, hogy a jelenlegi 17 ezerről 19 ezer forintra nő az adómentesen juttatható iskolakezdési támogatás összege, valamint, hogy 750 ezer forint helyett jövőre már akár egymillió forint lakásvásárlási támogatást is igényelhetnek munkáltatójuktól az alkalmazottaik. Fontos tudni, hogy ezek a juttatások csak adhatók.

A munkaadók és a munkavállalók kezet adtak egymásnak a napidíj összegének a módosítására is. Jövőre a belföldi kiküldetés során 110 helyett 500 forint jár a dolgozónak, külföldi kiküldetés esetén pedig a mai 10 dollárról 30 euróra emelkedik a napidíj összege. A kormány mégsem ragaszkodik ahhoz, hogy az adómentes természetbeni juttatások mértéke jövőre ne haladhassa meg a kereset 15 százalékát.

P.A.