Támogatásáról biztosította a kárpátaljai magyarságot Viktor Janukovics

Országos korteskörútján Kárpátaljára is ellátogatott Viktor Janukovics, a januárban esedékes ukrán elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje. Szerdai beregszászi látogatása során a magyar nyelv diszkriminálása ellen foglalt állást.

Szerdai kárpátaljai látogatása során Beregszászba is ellátogatott Viktor Janukovics, a legnagyobb ukrán ellenzéki párt elnöke, aki a felmérések szerint jó esélyekkel indul a 2009 januárjában esedékes elnökválasztáson. A Beregszászi Járási Kórház konferenciatermében megtartott kortesbeszédében elmondta, hogy megválasztása esetén pártja mindent meg fog tenni az Ukrajnában élő nemzetiségek nyelvének és kultúrájának megőrzése érdekében.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a független felvételi tesztvizsgák kapcsán felvetette, hogy az ukrán államnyelv kötelező alkalmazásával alapvetően sérülnek a kárpátaljai magyar érettségizők jogai. Az elnök emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint egy magyar anyanyelvű gyerektől az emelt szinttű érettségin ugyanolyan teljesítményt vár el a vizsgabizottság a kötelező ukrán nyelv és irodalom vizsgán, mint az ukrán anyanyelvű érettségizőktől, holott az államalkotó nemzet és a kisebbségek iskolái között a tantárgy oktatása szempontjából nagy a különbség.

Viktor Janukovics elmondta: Ukrajna a jelen állás szerint csupán gesztusszinten ratifikálta az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartáját. Országos szintű meghonosításához még egy sor törvény hiányzik, amelyeket az általa képviselt ellenzék beterjesztett ugyan a parlament elé, ám azokat vagy nem fogadta el a többség, vagy pedig az államfő vétózta meg.

Janukovics leszögezte: megválasztása esetén egyik legfontosabb feladatának tekinti majd, hogy az Ukrajnában élő tekintélyes számú orosz ajkú lakosság mellett a többi ott élő kisebbség, köztük a magyarok ügyét is felkarolja.

Beregszászi látogatása végén Gajdos István polgármester és Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke kíséretében Viktor Janukovics koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál.Sporthírek