Támogatás a kis- és középvállakozásoknak

Vállalkozásélénkítő csomaggal próbál enyhíteni a kormány a kis- és középvállalkozások terhein. A pénzügyi válság elsődleges hatásai egyelőre nem jelentősek ugyan Magyarországon, de hosszabb távon lehetnek következményei, ezért segítik a a kis- és középvállalkozásokat, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak a piac változásainak – mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság stabil, és a bankrendszer is jól áll.

A miniszter szerint számolni kell a gazdasági válság hosszútávú következményeivel is. Az egyik ilyen lehet, hogy jelentősen szűkülhet és drágulhat a vállalkozások számára biztosított hitel, hosszadalmasabb lehet az elbírálás is.

A kormány épp ezért segíti majd a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az amerikai modellel ellentétben itthon nem a bankok rossz hiteleit veszik át, hanem olcsó forrást adnak a bankoknak, amelyek továbbadják ezt a vállalkozásoknak. Nem az állampolgárok pénzéből oldják meg a támogatást, hanem uniós és piaci forrásokból – tette hozzá. Ahogy fogalmazott: hatásában körülbelül 800 milliárd forintos nagyságú lehet az élénkítő csomag – ebből idén és jövőre 250-300 milliárd forintnyi forrást érhetnek el a kis- és középvállalkozások.

Nemcsak azon vállalkozások helyzetén könnyítenek, amelyeknek már van hitelük, hanem azokén is, amelyek csak a jövőben kívánnak pénzt felvenni. Van olyan konstrukció, ami már most elérhető, és vannak olyanok is, amelyek heteken vagy hónapokon belül indulnak el. Bajnai Gordon elmondta, hogy több bankkal is tárgyalnak ebben az ügyben.

A kockázati tőkeprogramban például összesen 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre a növekedésre képes kis- és középvállalkozások támogatására. Emellett a miniszter a tervek között említette azt is, hogy a mikrohitel programban felvehető maximális hitel mértékét 6 millió forintról 10 millió forintra kívánják emelni, illetve a futamidőt az eddigi öt évről tíz évre növelik.