Támogatás 38 bükki barlang megőrzésére

Akt.:
Rónai Kálmánné és Riz Gábor a tájékoztatón
Rónai Kálmánné és Riz Gábor a tájékoztatón - © Fotó: Vajda János
Miskolc – 380 millió forintos uniós pályázati támogatást nyert a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Barlangok és denevérek a címe annak a projektnek, amire elnyerte a pályázati támogatást az igazgatóság, és amelynek keretében 38 barlangnál valósulhat meg a természeti állapot megőrzése, valamint a denevérek élőhelyének megóvása.

Fejlődő turizmus

A fejlesztésről pénteken tájékoztatott a lillafüredi Szent István-barlang fogadóterében Rónai Kálmánné, a nemzeti park igazgatója és Riz Gábor országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos.


– Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legkiemeltebb támogatást tudhatja magáénak ebben az uniós fejlesztési ciklusban a maga 93 milliárd forintjával, ehhez jön még Miskolcnak címzett 35 milliárdos kerete – hangsúlyozta a biztos. Hozzátette: az idegenforgalom húzóágazattá vált a maga 20 százalékos évi növekedésével. Megyénkben a két nemzeti park kiemelt fejlesztési desztináció, ahogy a Tokaj-hegyaljai Borvidék is, melyekhez kapcsolódnak az egyéb beruházások.

– A természeti attrakciók és a fejlesztések, az ipari örökségvédelem, az aktív, valamint az egészségturizmus kapcsán is meg lehet megyénkben találni a lehetőségeket, nem maradunk le ezen a területen a fővárostól vagy a Dunántúltól – mondta Riz Gábor. A most induló projekt csak az egyik eleme a fejlesztéseknek a nemzeti parkban, miközben további terveik is vannak, az egésznek pedig különleges aktualitást ad, hogy idén negyvenévesek, hangzott el.


– Az előző fejlesztési ciklusban mintegy 9 milliárd forintot használhattunk fel több projektünkre. A kerecsensólyom védelme Európa egyik legjobb természetvédelmi programjaként kapott díjat. A barlangokban végzett beruházások nem mindenhol lesznek látványosak, de nagyon fontosak – tette hozzá Rónai Kálmánné.

– ÉM-HI –


Korszerűsítés és fejlesztés

A projekt része a barlangok műszaki létesítményeinek korszerűsítése: többek közt a megrongált, műszakilag elavult, nem kielégítő barlanglezárások felújítása, átalakítása. A barlangokban egykor elhelyezett, korrodált, baleset­veszélyes, funkciójukat vesztett vas- és egyéb szerkezetek eltávolítása, korszerű anyagokkal történő kiváltása. A természet- és/vagy életvédelmi szempontból indokolt új barlanglezárások kivitelezése, valamint a megrongált barlangszakaszok, barlangi képződmények rekonstrukciója. De ide tartozik a Szalajka-völgyi információs ház állagmegóvása, bemutatóterek kialakításával.