Támadják a Világbank elnökét

A Világbank igazgatótanácsa csütörtökön elhalasztotta a döntést a szervezet botrányba keveredett elnökének sorsáról. Többen lemondásra szólították fel Paul Wolfowitzot, amiért kivételezett barátnőjével, aki utasítására nagyobb fizetést kapott.

Wolfowitz csütörtökön bocsánatot kért az ügy miatt, ami nagy felháborodást váltott ki a bank munkatársai között. A Világbank elnökének kedvesét – Shaha Rizát, aki maga is a bankban dolgozik – Wolfowitz közvetlen utasítására helyezték ideiglenesen az Egyesült Államok külügyminisztériumába, és fizetését jelentősen megnövelték. A nő majdnem kétszázezer dollárt kap évente, jóval többet, mint amennyit Condoleezza Rice külügyminiszter keres.

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa közleményében kijelentette, hogy az elnök nem konzultált a kinevezés előtt a szervezet etikai bizottságával. Az egykori amerikai védelmi miniszter-helyettes először tagadta, hogy köze lenne barátnőjének fizetésemeléséhez, majd közölte: hibát követett el, nem lett volna szabad részt vennie a Riza sorsáról szóló tárgyalásokban, és bocsánatot kért az ügy miatt.

Az igazgatótanács közleményében jelezte, hogy később dönt a további lépésekről, és az üggyel kapcsolatban tekintetbe vesz minden lényeges, a bank vezetését érintő kérdést. Wolfowitz, akit többen is lemondásra szólítottak fel jelezte: az igazgatótanács bármilyen döntést is hoz, elfogadja azt.

Az ügy különösen azért kellemetlen Wolfowitznak, mert erős korrupció-ellenes kampányt folytat, és a mostani botrány ezt alááshatja. Ráadásul a bírálatok akkor erősödtek fel, amikor a Világbank tavaszi közgyűlését tartja az amerikai fővárosban.