Támadják a sikertörténet főszereplőjét

Támadják a sikertörténet főszereplőjét
Támadják a sikertörténet főszereplőjét
Szanticska – A megyei Fidelitas sajtóközleményben marasztalja el a PR-filmek abaúji változatát.

Mint azt a hirdetmény tartalmazza, a kormány több százmillióért reklámozza az uniós forrásból sikereket elért arcokat a Nemzeti Fejlesztési Terv programja kapcsán, közöttük Pál Istvánét, aki a Szanticskai Alkotók Egyesületével 66 millió forintot nyert el, hogy azzal – ahogy a hivatalos kormányzati PR-film fogalmaz – segítsen a munkanélkülieken.

Ugyanakkor – a foglalkoztatottak szerint – a vállalkozó nem volt hajlandó kifizetni jogos bérüket, valakinek több mint háromhavi fizetéssel tartozik – áll egyebek mellett a február 28-án kiadott sajtóközleményben. Még ezen a napon próbáltunk érdeklődni az ügy iránt. Kiderült több környékbeli településről vettek részt a képzési és foglalkoztatási programban.

Segíteni akar

Felsővadászon két személynek van ügye a Munkaügyi Bíróságon. Ők nem adták nevüket, viszont képviselőjük igen. Havlicsek Ferenc megerősíti a közleményben említett, ki nem fizetett bért.

 – Pál úr íratott egy munkaszerződést, de ebből a programban résztvevők a mai napig nem kaptak másolatot – mondja. – Tavaly június 30-án minden érintett megszerezte az OKJ-s képesítést igazoló szakmunkás bizonyítványt, Pál úrnak ekkor kellet volna a leszámoló okmányokat átadni, illetve a fennálló munkabéreket rendezni, ez nem történt meg. Két dolgozónak próbálok segíteni, nekik három és félhavi munkabérrel, egy évi fizetett szabadsággal, és egy éves étkezési hozzájárulással tartozik. Legjobb tudomásom szerint a többiekkel is ez a helyzet – mondja sok más mellett Havlicsek Ferenc.

Bizonyítani kell

Pál István tagadja a közleményben írtakat és a Havlicsek Ferenc által elmondottakat. – Hamis, ugyanakkor kemény vádak – mondja. – Az állítottakat alá kell, hogy támasszák, nyílván megteszem a szükséges lépéseket, alaptalan rágalomról van szó

Pál István részletesen sorolja az üggyel kapcsolatos tényeit, miközben megjegyzi, szívesen áll bármelyik sajtóorgánum rendelkezésére.

 – Háromhavonként szűrték a dokumentációkat, az úgynevezett időszakos előrehaladási pályázati jelentés áment a Kincstáron, a Foglalkoztatási Hivatalon. Konzorciumról lévén szó, három jeles szervezet, az Észak-Magyarországi Regionális Képzőközpont, a Kárpátok Alapítvány, és a Szanticskai Alkotók Egyesület van a programban, tehát fizikailag lehetetlen dolgokat állítanak, ráadásul utófinanszírozásról van szó. Nagyon súlyosak a vádak, mert azt feltételezik, hogy az összes érintett szervezet átsiklott a dolgok felett, mintha azok az okmányok amiket befogadtak, hamisítványok lennének, nem is találok rá szavakat, az állításaikat bizonyítaniuk kell – húzza alá Pál István.

A Fidelitas sajtóközleménye megjegyzi, Nyakó István, az MSZP szóvivője és Abaúj MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje Pál Istvánnal együtt Szanticskának a bejelentett lakosa, joggal merül fel a kérdés, miért nem hívta fel a kormányzat figyelmét a helybeliek előtt ismert történetre, miért nem tették ezt meg a kormánypártok, helyi viszonyokat jobban ismerő helyi szervezetei, ha azonban ez megtörtént, miért kampányolt a kormányzat egy hazug sikertörténettel? Nyakó Istvánt nem sikerült szerda estig elérni telefonján.

 

Sikertörténet – jegyzet

SFL