Tálibok lepték el a falvakat Kandahár közelében

Kandahár – Több száz tálib gyűlt össze hétfőn Kandahár közelében, ahonnan a NATO szerint pénteken több mint 1100 rabot szöktettek meg robbantásos merénylettel. A NATO és az afganisztáni erők eközben erősítést küldenek a környékre.

Nagy-Britannia pedig növeli az Afganisztánban állomásozó katonái számát.

A kandahári rendőrfőnök hétfőn azt mondta, támadásra készülnek a gyülekező tálibok ellen. A környező falvakból már több tucat család menekült el a harcoktól tartva. A rendőrfőnök nem árulta el, hogy a hatóságok szerint a megszöktetett rabok is a környéken gyülekező 500 tálib között vannak-e. Pénteken robbantásos merényletben szabadítottak ki több mint 1100 foglyot a kandahári börtönből, köztük 400 tálibot.

Az afganisztáni erők és a térségben állomásozó NATO csapatok (ISAF) eközben átcsoportosítják a katonákat, hogy a szökött rabok jelentette “lehetséges veszéllyel” szembe tudjanak nézni – jelentette be az afgán védelmi minisztérium és a NATO helyi tisztviselői. A fogolyszöktetéssel kikerült sok olyan ember, akikkel eddig nem kellett számolni – mondta a NATO polgári szóvivője hétfőn. A helyi NATO-csapatok szóvivője pedig közölte, hogy szó sincs arról, hogy a tálibok átvennék az uralmat a térségben.